ΧΛΟΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΛΗ -Η Ποιήτρια.

Συνέντευξη στην Ειρήνη Γαβαλά
Αγαπητή κα Κουτσουμπέλη, αγαπητή Χλόη
Έχοντας καταξιωθεί στον χώρο της Ποίησης ,τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και κυκλοφορήσει πολλές ποιητικές συλλογές μυθιστορήματα και θεατρικά έργα θα ήθελα να ρωτήσω αν η Ποίηση και η Λογοτεχνική Δημιουργία είναι γένους θηλυκού.
Ναι με την έννοια ότι κάθε τέχνη περιλαμβάνει την έννοια της κυοφορίας και της γέννησης άρα παραπέμπει στο θηλυκό στοιχείο.
Υπήρξαν περίοδοι ,στιγμές στην ποιητική σας πορεία που το γεγονός πως είστε γυναίκα στάθηκε εμπόδιο στην πορεία και την αναγνώριση του έργου σας;
Υπήρχαν εμπόδια γιατί οι άνδρες λογοτέχνες δεν μας αντιμετώπιζαν πάντα ισότιμα, μερικές φορές μάλιστα με συγκατάβαση για τη θεματολογία της ποίησής μας, που τη θεωρούσαν έμφυλα περιορισμένη αλλά αυτό που ήταν πολύ κραυγαλέο ήταν όταν κάποια στιγμή ένας συγκεκριμένος ποιητής έπαιρνε αυτούσια τα ποιήματά μου, τα εκχυδάιζε, τα παραποιούσε με σεξιστικό τρόπο προσθέτοντας βωμολοχίες και τα αναρτούσε στο μπλογκ του γελοιοποιώντας τα, ώσπου κάποιοι φίλοι τα είδαν και με ειδοποίησαν. Επίσης θυμάμαι έναν άλλο ποιητή που έδωσε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό λέγοντας ότι από τότε που οι γυναίκες άρχισαν να εκδίδουν ποίηση και να δημοσιοποιούν το έργο τους, έπεσε το επίπεδο της ποιητικής παραγωγής.
Η ποίηση για εσάς είναι ανάγκη ,τροφοδοσία ψυχής, διέξοδος από αμείλικτα υπαρξιακά ερωτήματα;
Η ποίηση για μένα είναι ευχή και κατάρα, βακτηρία, καταφύγιο, λύτρωση αλλά και εφιάλτης, χαρά και τρέλα.
Υπήρξαν κάποια/ κάποιες γυναίκες ποιήτριες που αποτέλεσαν για εσάς πηγή έμπνευσης;
Πολλές. Ενδεικτικά αναφέρω Σαπφώ, Αν Σέξτον, Σύλβια Πλαθ, Τζόυς Μανσούρ
Υπάρχει χώρος για την Ποίηση και τους Ποιητές στην πεζή μας σύγχρονη πραγματικότητα;
Αν υπάρξει ποτέ κάποια πραγματικότητα στην οποία να μη χωράει η ποίηση θα προτιμήσω να μη ζω σ’ αυτήν.
Ευχαριστώ θερμά για τη συνομιλία μας αυτή!
Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ…
Βιογραφικό:
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962, τελείωσε τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δούλεψε στον τραπεζικό τομέα. Έχει εκδώσει έντεκα ποιητικές συλλογές, τρία μυθιστορήματα και δύο θεατρικά. H συλλογή της ΟΙ ΟΜΟΤΡΑΠΕΖΟΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΓΗΣ, εκδόσεις Γαβριηλίδης 2016 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης του 2017. Το θεατρικό της έργο με τίτλο ΟΡΦΕΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΡ παίχτηκε το 2014 στο θέατρο Αγορά στην Πάτρα. Το 2020 από τον εκδοτικό οίκο ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ στη Σεβίλλη κυκλοφόρησε μία συλλογή αρχαιόθεμων ποιημάτων με τίτλο ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΞΕΧΝΑΕΙ Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΕΙ μεταφρασμένη στα Ισπανικά από τον ΧΟΣΕ ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΟΡΕΝΟ ΧΟΥΡΑΔΟ. Το 2020 κυκλοφόρησε μία μελέτη του έργου της από τις εκδόσεις Ρώμη με τίτλο Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΥΘΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΛΟΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΛΗ από την φιλόλογο και ποιήτρια Αγγελική Μαυρουδή και πρόσφατα εκδόθηκε ένας τόμος με επιστημονικά μελετήματα για το έργο της από τον Φιλολογικό Όμιλο Θεσσαλονίκης στις εκδόσεις Γράφημα με τίτλο ΓΥΜΝΟ ΣΩΜΑ. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας Συγγραφέων.