Τρίτη και 13: Κακοτυχία ή απλώς… κακή φήμη;
Ξημέρωσε και το ημερολόγιο γράφει «Τρίτη και 13». Για κάποιους, αυτό σημαίνει πανικός, γούρια, σκόρδα και ξεμάτιασμα. Για άλλους, απλώς μια καλή ευκαιρία να γελάσουν με τις προλήψεις. Μα τι φάση, τελικά, έχει αυτή η ημερομηνία;
Καταρχάς, μην τη μπερδεύεις με τη «Παρασκευή και 13» που τρομάζει τους φίλους μας από Αγγλία και Αμερική. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, έχουμε δική μας γρουσούζικη μέρα: Τρίτη και 13, και ναι, την υποστηρίζουμε με πάθος!
📜 Μια ιστορική κακοτυχία
Όλα ξεκίνησαν — λένε — όταν η Πόλη ( η Κωνσταντινούπολη) έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Ήταν Τρίτη, 29 Μαΐου 1453. Και αν προσθέσεις τα ψηφία του 1453, τι βγάζεις; Σωστά μάντεψες: 13! Από τότε, η Τρίτη και 13 κουβαλάει φήμη πολύ βαριά .
💬 Η Τρίτη… δεν μας κάθεται καλά
Στην καθομιλουμένη, η Τρίτη έχει κακό όνομα:
«Τρίτωσε το κακό», «Τρίτη και φαρμακερή»… Όλα δείχνουν πως η μέρα αυτή δεν είναι και το γούρι της εβδομάδας. Προσθέτεις και το «13», και voilà – cocktail κακοτυχίας.
🔮 Άρης, Κρόνος και… αστρολογικές αναταράξεις
Οι αστρολόγοι λένε πως την Τρίτη κυριαρχεί ο Άρης – πλανήτης του πολέμου, της έντασης και της… κακής διάθεσης. Και κάπου μέσα στη μέρα εμφανίζεται κι ο Κρόνος για παρέα, και γίνεται η φάση… «η κακιά ώρα». Μόνο που κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς είναι αυτή η ώρα – οπότε, καλύτερα να προσέχεις όλη μέρα!
🔢 Τι παίζει με το «13»;
Το 12 θεωρείται τέλειος αριθμός – 12 θεοί στον Όλυμπο, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 μαθητές του Χριστού. Μόλις σκάσει το 13, όλα χαλάνε. Σαν να παίζει μια αρμονική μελωδία και ξαφνικά να μπει ένα φάλτσο. Ε, δεν θέλει και πολύ να ταυτιστεί με ατυχία.
🌍 Δεν είμαστε μόνοι!
Και στην Ισπανία λένε: «En martes, ni te cases ni te embarques» – με άλλα λόγια, Τρίτη ούτε γάμος ούτε ταξίδι. Άρα δεν είμαστε εμείς οι μόνοι που βλέπουμε τη μέρα αυτή με μισό μάτι.
🤷 Μύθοι, θρύλοι και… μια δόση υπερβολής
Ας είμαστε ειλικρινείς. Άλλοι την Τρίτη και 13 την αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι, άλλοι απλώς γελούν και συνεχίζουν τη ζωή τους. Ό,τι πιστεύει ο καθένας – σεβαστό!
👻 Λαϊκές προλήψεις made in Greece
Και μιας και μιλάμε για δεισιδαιμονίες, να μερικά από τα «best of» που ακούμε απ’ τη γιαγιά:
-
Μαύρη γάτα στον δρόμο = κακοτυχία
-
Σκύλος σε ακολουθεί = τύχη βουνό
-
Βρίσκεις λεφτά = λεφτά και στη δουλειά
-
Δόντια στο κεραμίδι = γερά δόντια
-
Πέταλο = χρήμα
-
Σπασμένος καθρέφτης = 7 χρόνια μαρτύριο
-
Πεφταστέρι = κάνε ευχή!
-
Ιστός αράχνης και σκόρδο = καλή τύχη
-
Σκάλα από κάτω; ΜΗΝ!
-
Ανάποδα παπούτσια; Κρίμα!
-
Θέλεις να στεριώσει το σπίτι; Σφάξε κόκορα λέει…
-
Ανοιχτές ντουλάπες; Ε, θα σε κράζουν!
Όπως καταλαβαίνεις, έχουμε μια… ιδιαίτερη σχέση με τη μοίρα και τη «τύχη». Όλα αυτά φτιάχνουν το πολύχρωμο μωσαϊκό της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας – γεμάτο σασπένς και συμβολισμούς!