Ευμορφία Πατέρα & Βασιλική Βασιλοπούλου μιλούν για τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων

Συνέντευξη με τη μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Παπάγου που διακρίθηκε στη 49η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΕΚΝΕ και την καθηγήτριά της Βασιλική Βασιλοπούλου
Η συμμετοχή του 1ου ΓΕΛ Παπάγου στην 49η Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας (ΕΚΝΕ) ανέδειξε μια δυναμική φωνή από τη σχολική κοινότητα: η μαθήτρια Ευμορφία Πατέρα όχι μόνο έλαβε μέρος στις εργασίες της Συνδιάσκεψης, αλλά και επιλέχθηκε για μελλοντικές διεθνείς αποστολές του ΕΚΝΕ.
Μιλήσαμε με την ίδια και με τη φιλόλογο καθηγήτριά της, Βασιλική Βασιλοπούλου, για την εμπειρία, τη διαδικασία, τα οφέλη και τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για τους μαθητές.
ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΠΑΤΕΡΑ
- Πώς ένιωσες όταν έμαθες ότι θα συμμετάσχεις στη Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων;
Όταν έμαθα ότι θα συμμετάσχω στη συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, αισθάνθηκα πολύ χαρούμενη για αυτό, αλλά και λίγο αγχωμένη γιατί είναι κάτι το οποίο φανταζόμουν καιρό να κάνω και έγινε ξαφνικά αληθινό.
- Τι κρατάς περισσότερο από αυτή την εμπειρία;
Από όλη αυτήν την εμπειρία αυτό που κρατάω περισσότερο είναι η βοήθεια που πήρα, αλλά και έδωσα τόσο από τα παιδιά αλλά και τους διοργανωτές και τα στελέχη του ΕΚΝΕ. Ήταν πολύ, όμορφο να βλέπεις ανθρώπους που δεν είχες καμία σχέση πριν να κάνουν ότι μπορούν, για να σε βοηθήσουν να έχεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία, αλλά και να εξελιχθείς μέσα από αυτό. Οι γνωριμίες με παιδιά με κοινά ενδιαφέροντα αλλά και ανησυχίες, με βοήθησαν να δω πως στην πραγματικότητα υπάρχουν κι άλλοι που θέλουν να αλλάξει η κοινωνία μας προς το καλύτερο και βασίζομαι σε αυτούς για να γίνει αυτό.
- Υπήρξε κάποια στιγμή ή συζήτηση που σε ενέπνευσε ιδιαίτερα;
Στην ομάδα που βρισκόμουν καλύψαμε το Θέμα της οικογενειακής βίας και των στερεοτύπων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που την έχουν δεχτεί, οπότε θα έλεγα πως κάθε συζήτηση ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Κάτι που μου έκανε εντύπωση και με ενέπνευσε, ιδιαίτερα ήταν, όταν τελειώσαμε να γράφουμε τις προτάσεις-λύσεις μας πάνω στο θέμα ένας από τους διοργανωτές ήρθε μέσα στην αίθουσα τις διάβασε και βρήκε ένα πρόβλημα σε κάθε λύση μας. Μετά έχοντας στο μυαλό μας αυτά που μας είχε πει καταφέραμε να γράψουμε ξανά τις λύσεις μας, αυτή τη φορά καλύτερα. Αυτό με ενέπνευσε διότι μου έδειξε ότι δεν θα βγαίνουν όλα σωστά με την πρώτη φορά και κάτι το οποίο μπορεί σε εμένα να φαίνεται σωστό για κάποιον άλλον να είναι λάθος και προκειμένου να βελτιωθούμε όλοι, πρέπει να ακούμε όλες τις απόψεις πάνω σε ένα θέμα.
- Τι σημαίνει για σένα η επιλογή σου για συμμετοχή σε διεθνείς αποστολές του ΕΚΝΕ;
Για εμένα η επιλογή μου για συμμετοχή στις διεθνείς αποστολές του ΕΚΝΕ είναι πολύ σημαντική. Αρχικά γιατί είναι κάτι το οποίο το ονειρευόμουν καιρό. Πρώτον, επειδή πηγαίνοντας στο συνέδριο επιλογής ο στόχος μου ήταν να με επιλέξουν για τα διεθνή συνέδρια και χάρηκα πολύ που συνέβη, αλλά και επειδή ανυπομονώ να γνωρίσω τα παιδιά στις άλλες χώρες ευρωπαϊκής ένωσης που θέλουν κι εκείνα να αλλάξουν το σύστημα και να ακούσω τις ιδέες τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.
- Θα πρότεινες σε άλλους μαθητές να συμμετέχουν σε αντίστοιχες δράσεις;
Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε άλλους να συμμετέχουν σε αντίστοιχες δράσεις. Η συμμετοχή σε δράσεις όπως το ΕΚΝΕ είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, ενώ κατανοούν καλύτερα τα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Επιπλέον, συναντούν παιδιά με ίδιες φιλοδοξίες και στόχους από διαφορετικές χώρες, αποκτούν αξέχαστες εμπειρίες μαζί τους αλλά και ενισχύουν το βιογραφικό τους. Είναι μια μοναδική ευκαιρία και πιστεύω πως όλοι οι μαθητές θα έπρεπε να το δοκιμάσουν τουλάχιστον μια φορά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
- Πώς προετοιμάστηκε η μαθήτρια για τη συμμετοχή της στη Συνδιάσκεψη;
Όταν γίνεται δεκτός/η ο/η κάθε μαθητής/τρια, οι διοργανωτές του ΕΚΝΕ στέλνουν υλικό για τον κάθε υποψήφιο/α ξεχωριστά, αρχικά με όλες τις ομάδες και τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στη Συνδιάσκεψη και στη συνέχεια αναλόγως με την επιλογή του καθενός, στέλνουν συγκεκριμένο υλικό το οποίο πρέπει να μελετήσει και να προετοιμάσει ο καθένας/καθεμία, διατυπώνοντας προτάσεις-λύσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα όποια προβλήματα σχετίζονται με το εν λόγω θέμα.
- Πώς αξιολογείτε τη σημασία αυτών των δράσεων για τους μαθητές;
Κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια να συμμετέχει τουλάχιστον ένας μαθητής ή μαθήτρια στις Συνδιασκέψεις του ΕΚΝΕ καθώς είναι μια εξαιρετική εμπειρία για τα ίδια, αφού βιώνουν μια προσομοίωση των αντίστοιχων Συνδιασκέψεων του ΕΚ, έρχονται σε επαφή με άλλους μαθητές από διάφορες πόλεις της Ελλάδος, όλη η επικοινωνία τους γίνεται στην Αγγλική Γλώσσα, τους δίνεται η δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας σε περίπτωση επιλογής τους σε κάποιο διεθνές συνέδριο και τέλος έχουν μια ευκαιρία να ενισχύσουν το βιογραφικό τους με ισχυρά χαρτιά με διεθνή αναγνώριση.
- Πώς βιώσατε εσείς τη διαδικασία ως εκπαιδευτικός;
Για εμένα η χαρά μου κάθε χρόνο που στέλνω μαθητές να ζήσουν αυτήν την εμπειρία είναι απερίγραπτη. Και αυτό γιατί βλέπω μπροστά στα μάτια μου οι μαθητές μιας απλής, μικρής τάξης να εξελίσσονται σε ενεργούς πολίτες μια ευρύτερης κοινωνίας που έχει ανάγκη την καθαρή νεανική ματιά, η οποία θέλει να αλλάξει τον κόσμο στηριζόμενη σε υψηλές αξίες και ιδανικά. Τίποτα άλλο παρά υπερηφάνεια μπορεί να νιώθω για όλα αυτά τα παιδιά, όταν τα ακούς να μιλούν με τόση ωριμότητα για θέματα που αφορούν όλους μας.
- Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σε άλλους συναδέλφους ή μαθητές για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες;
Το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα τόσο στους συναδέλφους όσο και στους/στις μαθητές/τριες είναι πως οι δράσεις γενικότερα, αλλά και δη τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα, συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση. Οι γνώσεις αυτές ξεφεύγουν από τον κλασσικό τρόπο εκπαίδευσης, διευρύνουν τη σκέψη και την κριτική ικανότητα και συμβάλλουν στην ομαδοσυνεργατική μάθηση. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί αναπτύσσουν νέες δεξιότητες και διευρύνουν το δίκτυο επαγγελματικών τους συνεργασιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και οι μαθητές/τριες αποκτούν εμπειρίες σε πολιτιστικό, κοινωνικό και μαθησιακό επίπεδο, γνωρίζοντας νέες χώρες και μαθητές της ηλικίας τους άλλων χωρών.