Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ: Ξεκίνησε από το 2ο Δημοτικό Χολαργού. Συνέντευξη του κ. Γιώργου Μακρίδη
Στη Χρύσα Παρίση
« ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» ονομάζεται ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που στοχεύει στην προσφορά ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μαθητές των σχολείων.
Εμπνευστής και ψυχή της πρωτοβουλίας αυτής είναι ο κ. Γιώργος Μακρίδης, ένας από τους ιδρυτές της εταιρίας Means 4.
Συναντήσαμε τον κ. Μακρίδη και στην συζήτηση που είχαμε μας μίλησε για τις ιδέες του, το πώς εξελίσσονται και τους στόχους του για το μέλλον.
Κύριε Μακρίδη, θυμάμαι σε συζήτηση μας τα τέλη του Σεπτέμβρη, μου είχατε μιλήσει για μια πρωτοβουλία που αναπτύσσατε ώστε να συλλέγετε δωρεές από φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές προκειμένου να τους δωρίζετε σε μαθητές των σχολείων. Ήδη βλέπω ότι η πρωτοβουλία σας που έχει το όνομα «Επανεκκίνηση» μπήκε σε εφαρμογή.
Είναι αλήθεια από το 2010 σαν εταιρεία και σαν εθελοντής συμμετέχουμε σε διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις είτε δίνοντας την δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και απόφοιτους είτε κάνοντας δωρεές εξοπλισμού πληροφορικής σε σχολεία.
Ξεκινήσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια δράση όπου εθελοντές (φοιτητές, άνεργοι κλπ) συλλέγουν δωρεές παλιών υπολογιστών και αφού τους επισκευάζουν και εγκαθιστούν ειδικό λογισμικό τους δωρίζουν σε τοπικά σχολεία.
Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει σωστή πρόσβαση σε όλους τους μαθητές στην πληθώρα εκπαιδευτικού λογισμικού που έχει αναπτυχθεί για χρήση στα σχολεία.
Κάθε ιστορία επαγγελματικής επιτυχίας κρύβει μια μικρότερη ανθρώπινη ιστορία, λένε! Πείτε μας κάτι για το πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα και που ακριβώς στοχεύει, ποιος ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε η «Επανεκκίνηση»;
Η ιδέα της «Επανεκκίνησης» προέκυψε σταδιακά όταν όλα αυτά τα χρόνια που συμμετείχαμε σε εκπαιδευτικές δράσεις διαπιστώσαμε πόσο ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός επηρεάζει την παιδεία.
Εμπνευσμένοι από παρόμοιες δράσεις στο εξωτερικό, μέ πολύ προσωπική εργασία και μέσα από δωρεές στοχεύουμε να δείξουμε στην πράξη τα πλεονεκτήματα της κοινωνικής ανακύκλωσης ενώ ταυτόχρονα δίνουμε στους μικρούς μαθητές την πρόσβαση στην πληροφορία.
Η αφορμή που ξεκινήσαμε την δράση ήταν όταν συνειδητοποίησα (μέσω της εμπειρίας της κόρης μου!) ότι τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι τεράστια και ελάχιστοι είναι αυτοί που προσπαθούν να βελτιώσουν τις υποδομές.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να ευχαριστήσουμε τις πολλές αξιόλογες δωρεές από τοπικούς συλλόγους γονέων αλλά δυστυχώς είναι μεμονωμένες, αποσπασματικές και βασίζονται στο φιλότιμο και το μεράκι των καθηγητών ή άλλων εθελοντών.
Βρήκατε ανταπόκριση από τα σχολεία της περιοχής μας; Πως υποδέχθηκαν αυτή την νέα δράση;
Έχουμε επικοινωνήσει με αρκετά σχολεία όχι μόνο του Χολαργού αλλά όλης της χώρας και η ανταπόκριση είναι πάντοτε πολύ θετική.
Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε μία δωρεά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού πέντε υπολογιστών για να αναπληρώσουμε ελλείψεις εξοπλισμού στο εργαστήριο πληροφορικής. Ακόμη δωρίσαμε και πέντε φορητούς που διαθέτουν ειδικό εκπαιδευτικό λογισμικό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τους δασκάλους.
Ο σκοπός μας είναι μέσω των δωρεών να μπορέσουμε να δώσουμε σε όλους τους μαθητές από ένα ανακατασκευασμένο φορητό υπολογιστή με το κατάλληλο εκπαιδευτικό λογισμικό βελτιώνοντας και την ποιότητα της γνώσης αλλά και την πρόσβαση σε αυτή.
Βλέπετε ότι είναι εύκολη η απόκτηση των υλικών που απαιτούνται και η απόκτηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους οποίους ανακατασκευάζετε;
Όσον αφορά την ανάπτυξη λογισμικού έχουν δημιουργηθεί ομάδες από εθελοντές προγραμματιστές που προσφέρουν αφιλοκερδώς την τεχνογνωσία τους. Το λογισμικό που έχει δημιουργηθεί έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας όμως η πλειοψηφία των μαθητών έχει ελάχιστη πρόσβαση σε αυτή την τεχνογνωσία.
Πολλές εταιρείες αλλά και ιδιώτες ευαισθητοποιημένοι σε θέματα κοινωνικής ανακύκλωσης έχουν ήδη προσφέρει μεταχειρισμένους υπολογιστές, μέχρι σήμερα έχουμε ήδη δεχθεί δωρεές σταθερών και φορτιών υπολογιστών που υπερβαίνουν τις εκατό.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι το κόστος, ο χώρος και η εργασία που απαιτείται για την ανακατασκευή, ή ανάπτυξη και η βελτίωση του λογισμικού και ενημέρωση των πολιτών. Από την μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει ότι εάν οι πολίτες γνωρίσουν το σκοπό της δράσης θα ανταποκριθούν πολύ πιο θετικά και θα κάνουν συνείδηση την κοινωνική ανακύκλωση προϊόντων πληροφορικής.
Σε ποιους άλλους τομείς επεκτείνεται αυτή η δράση σας;
Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην δωρεά εξοπλισμού, στόχος μας είναι με την βοήθεια εθελοντών και μαθητών να συνεχίσουμε την ανάπτυξη και εξέλιξη του ήδη υπάρχοντος εκπαιδευτικού λογισμικού.
Στο μέλλον θέλουμε να δημιουργήσουμε και ομάδες μαθητών που θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς στο εξωτερικό.
Ποιοι άλλοι συνεργάζονται σ’ αυτές τις δράσεις που αναπτύσσετε;
Υπάρχει συνεργασία με διάφορες εταιρείες και συλλόγους που προσφέρουν εξοπλισμό, εθελοντική εργασία, τεχνογνωσία και μας βοηθούν σε θέματα δημοσιότητας. Για παράδειγμα, η Γενική Ταχυδρομική έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν για την μεταφορά πακέτων δωρεών από όλη την Ελλάδα στα γραφεία μας στο Χολαργό.
Έχετε συνεργασίες με παρόμοιες εταιρίες σε άλλες περιοχές;
Ναι αναγνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη δράση δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί από μία ομάδα ανθρώπων στον Χολαργό έχουμε ήδη κάνει συνεργασίες με έντεκα τοπικές εταιρείες πληροφορικής οι οποίες αφιλοκερδώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους γι’ αυτή την δράση.
Θεωρείτε ότι μπορεί το πρόγραμμα αυτό να λειτουργήσει και στην περιφέρεια σε άλλες πόλεις της χώρας;
Φυσικά και μπορεί να λειτουργήσει στην περιφέρεια. Ο σκοπός είναι να μπορέσουμε να δώσουμε στους μαθητές των δημοτικών όλης της χώρας από έναν ανακατασκευασμένο φορητό υπολογιστή με ειδικό εκπαιδευτικό λογισμικού. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι το κοινό να αγκαλιάσει αυτή την δράση.
Από το διάστημα που ξεκίνησε η δράση σας αυτή μέχρι τώρα, τί “κρατάτε” και τί θεωρείτε σημαντικότερο απ όσα έχετε διδαχθεί μέσα από την όλη διαδικασία;
Από τις καλύτερες στιγμές είναι όταν οι μαθητές ανακαλύπτουν τις δυνατότητες που τους δίνει ένας μεταχειρισμένος υπολογιστής. Πραγματικά οποιασδήποτε υπολογιστής που πουλήθηκε από το 2004 έως και το 2009 είναι ιδανικός για εκπαιδευτικούς σκοπούς και είναι κρίμα να καταλήγει στα σκουπίδια.
Θεωρώ σημαντικότερο να μάθει ο κόσμος τι είναι η κοινωνική ανακύκλωση και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει στην μείωση των απορριμμάτων, στην βελτίωση της εκπαίδευσης αλλά και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τον Χρόνο σας.