Φρέσκια ρίγανη
Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος (*)
https://taxiarxi.blogspot.gr/
Η ταξιανθία της ρίγανης (Φωτ. Δ. Αντωνόπουλος)
Θέλουμε λίγη ρίγανη για το φαγητό ή τη σαλάτα. Ποιο είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε; Να ρίξουμε λίγη απ΄ τη ρίγανη που μάζεψε πρόπερσι ο θείος στο χωριό; Όχι, υπάρχει κάτι καλύτερο: η φρέσκια ρίγανη. Αυτή που κόβουμε με τα χέρια μας απ΄τη γλάστρα ή τον κήπο, την ξεπλένουμε λίγο απ’ τη σκόνη και την ρίχνουμε στο φαγητό.
Η φρέσκια ρίγανη έχει πολύ πιο έντονη γεύση από την αποξηραμένη και είναι εύκολο να την έχουμε. Λίγη φροντίδα και ένα ηλιόλουστο μπαλκόνι φτάνουν για να έχει κανείς μια γλάστρα με ρίγανη. Για τον κήπο δεν συζητάμε. Εκεί, πιο μεγάλος μπελάς είναι να πας να κόψεις 1-2 κλαδάκια παρά να την καλλιεργήσεις.
Η καλλιέργεια της ρίγανης σε γλάστρα είναι εύκολη υπόθεση. (Φωτ. Δ. Αντωνόπουλος)
Αυτή την εποχή θα βρούμε σε όλα τα κέντρα κήπου μικρά φυτά ρίγανης. Παίρνουμε ένα και το μεταφυτεύουμε σε μια γλάστρα με διάμετρο 15-20 εκ. Το ιδανικό θα ήταν να ανακατέψουμε συσκευασμένο χώμα «εξωτερικού» χώρου και χώμα κήπου σε αναλογία 1:1 μαζί με μια χούφτα ελαφρόπετρα. Εναλλακτικά βάζουμε μόνο το συσκευασμένο χώμα εμπλουτισμένο με την ελαφρόπετρα. Εννοείτε ότι πριν απ’ τη μεταφύτευση έχουμε ανοίξει τις τρύπες της γλάστρας και έχουμε βάλει στον πυθμένα της σπασμένα κεραμικά ή ελαφρόπετρα.
Ρίγανη που έμεινε ακλάδευτη και …. (Φωτ. Δ. Αντωνόπουλος)
… ρίγανη κλαδεμένη. Η επιλογή ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις είναι θέμα προσωπικό. (Φωτ. Δ. Αντωνόπουλος)
Ποτίζουμε μόνον όποτε διαπιστώσουμε με την αφή ότι το χώμα είναι εντελώς στεγνό. Κόβουμε φυλλαράκια όποτε χρειαζόμαστε. Κλαδεύουμε, αν θέλουμε, όταν στις κορυφές εμφανιστούν τα ανθοφόρα στελέχη, αφαιρώντας το 1/3 περίπου του μήκους των κλαδιών. Οι κλαδεμένοι βλαστοί μπορούν να αποξηρανθούν για να χρησιμοποιήσουμε ξερά τα φυλλαράκια στην κουζίνα.
(*) Ο κ. Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος είναι Γεωπόνος Γ.Π.Α. Συνεργάτης στην ιστοσελίδα www.kosmonea.gr.