Πώς θα αποξηράνετε αρωματικά φυτά και βότανα
Αν έχετε στον κήπο ή στις ζαρντινιέρες σας βότανα και αρωματικά φυτά και θέλετε να τα αποξηράνετε για να τα αποθηκεύσετε και να τα χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας, σας προτείνουμε δύο απλούς τρόπους.
Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα αρωματικά βότανα εκτός από τη χρήση τους στη μαγειρική στολίζουν όμορφα και αρωματίζουν τον κήπο και το μπαλκόνι μας.
Το πρώτο λοιπόν βήμα είναι να επιλέξετε και να φυτέψετε τα αρωματικά φυτά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας. Τα βότανα για να ευδοκιμήσουν χρειάζονται ήλιο και διαφορετικό χώμα το καθένα (γι΄αυτό θα ρωτήσετε τον κηπουρό σας ή το φυτώριο από όπου θα τα προμηθευτείτε)
Θα διαλέξετε φρέσκα, καθαρά φύλλα χωρίς στίγματα ή κοτσανάκια. Μερικά βότανα έχουν πιο έντονη μυρωδιά αν τα αποξηράνετε πριν ανθίσουν όπως η ρίγανη.
Ο πρώτος τρόπος αποξήρανσης είναι να τα κάνετε δέματα να τα δέσετε και να τα κρεμάσετε από το κοτσάνι σε ένα ζεστό, ξηρό μέρος. Μια όμορφη και απλή κατασκευή μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία .
Όταν ξεραθούν τα βότανα τα λύνετε και βάζετε τα ξεραμένα φύλλα πάνω σε χαρτοπετσέτες, τα αποθηκεύετε σε γυάλες όπου έχετε κολλήσει ετικέτες ώστε να τα ξεχωρίζετε εύκολα.
Όμως αρκετά φυλλαράκια πέφτουν από τα δεμάτια που έχουμε κρεμάσει οπότε δεν τα πετάμε αλλά προχωρούμε σε έναν άλλο τρόπο αποξήρανσης χρησιμοποιώντας ένα παλιό ταψί. Απλώνετε τα φύλλα σε μία στρώση στο ταψί και τα αφήνετε στον ήλιο να ξεραθούν, τα γυρίζετε κάθε μέρα για να μην κολλήσουν στο ταψί. Μόλις ξεραθούν τα βάζετε σε γυάλες και ξαναχρησιμοποιείτε το ταψί .
Και τώρα πια έχετε όλα τα αρωματικά βοτάνια και φυτά στο σπίτι σας όμορφα τακτοποιημένα έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσετε.
Ρίγανη, δυόσμο, μέντα ,θυμάρι, δεντρολίβανο, βασιλικό !