La fiesta de Sanfermin …..ή ..Οι ταυρομαχίες της Παμπλόνα!
Ακριβώς στις 12:00 το μεσημέρι κάθε χρόνο στις 6 Ιουλίου αντηχεί το σύνθημα της έναρξης του φεστιβάλ του Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα. Το πλήθος των ανθρώπων που έχει συγκεντρωθεί μπροστά από το δημαρχείο φωνάζοντας «Ζήτω ο Σαν Φερμίν» ανεμίζει τα παραδοσιακά κόκκινα μαντήλια.
Από τις 7 έως τις 14 Ιουλίου οδηγούνται καθημερινώς στις οκτώ το πρωί έξι ταύροι στην αρένα περνώντας μέσα από την παλιά πόλη. Πλάι τους προχωρούν ήρεμα βόδια καθώς και οι συμμετέχοντες στην πορεία, οι οποίοι πρέπει να καθησυχάζουν τα τρομαγμένα ζώα
Μαζί με τους αμέτρητους τουρίστες βρίσκονται ανάμεσα στο πλήθος και οι «peñas». Συνολικά υπάρχουν στη Παμπλόνα 16 τέτοιες ομάδες, οι οποίες είναι παρόμοιες με πολιτιστικούς συλλόγους. Ο στόχος τους: να ξεσηκώσουν τα πλήθη.
Από τότε που ο αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ έγραψε το 1926 στο βιβλίο του «Φιέστα» για την εμπειρία του στην Παμπλόνα, το φεστιβάλ απέκτησε παγκόσμια φήμη. Πολλοί τουρίστες που θέλουν να νιώσουν την αδρεναλίνη τους να ανεβαίνει στα ύψη επισκέπτονται το φεστιβάλ – τις περισσότερες φορές υπό την επήρεια του αλκοόλ.
Σε συνδυασμό με τα μυτερά κέρατα των ταύρων τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή. Στην 825 μέτρων διαδρομή μέχρι την αρένα συνωστίζονται οι συμμετέχοντες ντυμένοι στα λευκά και τα κόκκινα. Η μόνη τους προστασία είναι μια τυλιγμένη εφημερίδα, ενώ δεν υπάρχει κανένας δρόμος διαφυγής.
Το να περπατάς για λίγα μέτρα κοντά σε έναν ταύρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα. Κάποιος θα το χαρακτήριζε και απόπειρα αυτοκτονίας. Από το 1911 έχουν σκοτωθεί 15 άνθρωποι, ο τελευταίος πριν από 7 χρόνια. Μόνο το 2014 πάνω από 500 συμμετέχοντες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο.
Η ταυροδρομία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά – τουλάχιστον όταν δεν υπάρχει καμία επιπλοκή. Στην αρένα οι ταύροι οδηγούνται στους στάβλους και πιο μικρά ζώα παίρνουν τη θέση τους. Τα κέρατά τους είναι τυλιγμένα με επιδέσμους και έτσι οι θεατές διασκεδάζουν με τις ριψοκίνδυνες κινήσεις των δρομέων.
Δέκα ώρες αφού οδηγηθούν στην αρένα οι ταύροι, έρχονται οι θρυλικοί toreros. Κάτω από τις ζητωκραυγές του πλήθους οι ταυρομάχοι προσπαθούν να τρυπήσουν με ακόντια τις ράχες των ταύρων. Τα περισσότερα ζώα σκοτώνονται σε αυτό το θέαμα.
Οι ταυροδρομίες δεν βρίσκουν μονάχα απήχηση. Κάθε χρόνο φιλοζωικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για το σκληρό θέαμα. Οι ταύροι είναι φοβερά τρομαγμένοι προτού οδηγηθούν στον αργό και βασανιστικό θάνατο. Κυρίως οι νέοι αντιστέκονται σε αυτό το έθιμο.
Κάθε απόγευμα εμφανίζονται στους δρόμους οι “gigantes” και οι “cabezudos”. Πρόκειται για φιγούρες φτιαγμένες από πολτό χαρτιού, οι οποίες αναπαριστούν τη βασιλική αυλή. Το βασιλικό ζεύγος ζυγίζει 60 κιλά και έχει ύψος 4,2 μέτρα.
Το πρωινό της 7ης Ιουλίου εμφανίζεται στους δρόμους της Παμπλόνα το ομοίωμα του Σαν Φερμίν. Η λιτανεία διαρκεί μιάμιση ώρα και καταλήγει στην εκκλησία του Σαν Λορέντσο, όπου λαμβάνει χώρα λειτουργία προς τιμή του αγίου.
Η εορταστική εβδομάδα στην Παμπλόνα προσφέρει εκτός από το επίμαχο θέαμα και εκδηλώσεις μουσικής, χορού και θεάτρου. Κάθε μέρα στις δέκα το βράδυ διοργανώνεται μια γιορτή που απευθύνεται στα παιδιά. Ο λεγόμενος φλεγόμενος ταύρος φωτίζει τα δρομάκια με πυροτεχνήματα και κεριά.
(dw)