Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές: Μοσχαράκι με φασόλια γίγαντες
Γράφει η Χρύσα Παρίση
Η ελληνική παραδοσιακή μαγειρική χαρακτηρίζεται από την απλή παρασκευή νόστιμων φαγητών από τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα και διαμόρφωσαν τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μαζεύουμε λοιπόν και παρουσιάζουμε διάφορες παραδοσιακές συνταγές. Φαγητά απλά μαγειρεμένα που θα απολαύουν και οι πιο δύσκολοι. Δοκιμάστε τα!
Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στην Μακεδονία κατόρθωσα και μάζεψα παλιές παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής.Η Μακεδονία παράγει πολλά διατροφικά προϊόντα. Η τοπική της κουζίνα στηρίζεται σ’ αυτά.
Για σήμερα διαλέξαμε πιπεριές από την Φλώρινα και φασόλια από τις Πρέσπες και θα μαγειρέψουμε μαζί μια καθαρά μακεδονική συνταγή «Μοσχαράκι με φασόλια γίγαντες», Θα το συνοδέψουμε με ξινόμαυρο κρασί από το Αμύνταιο.
Υλικά
500 γρ. γίγαντες
500 γρ. μοσχαράκι κομμένο σε μικρές μπουκιές
1/4 κούπας. σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
2 καρότα κομμένα σε φέτες
2 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
300 γρ. ντομάτα τριμμένη
Λίγο σέλινο
1 μικρή καυτερή πιπεριά
1 κουτ. σούπας πάπρικα
αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Μουσκεύουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ και το πρωί τους βράζουμε για λίγο και πετάμε το νερό. Τους στραγγίζουμε. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά ρηχή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το μοσχαράκι μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βάζουμε τα κρεμμύδια να γυαλίσουν και σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε νερό και βράζουμε το κρέας για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να χυλώσουν τα φασόλια και να μείνουν με ελάχιστη σάλτσα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο επιπλέον νερό κατά το βράσιμο.
Καλή όρεξη!!