Bιασμός και cyber-bullying -H δραματική ιστορία της Audrie και της Daisy [βίντεο]

%ce%b4%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-audrie-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-daisy-kosmonea-003

Της Ειρήνης Γαβαλά-Χαρδαλιά (*)

Σήμερα Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών αφιερώνουμε το επόμενο κομμάτι στα θύματα της βίας σωματικής, ψυχολογικής αλλά και διαδικτυακής (cyber-bullying) με την ευχή να εκμηδενιστούν τα περιστατικά αυτά που κηλιδώνουν και αμαυρώνουν την κοινωνία και τον πολιτισμό μας.

«Η ζωή μου έχει τελειώσει » έγραψε στο λογαριασμό της στο Facebook  το Σεπτέμβριο του 2012 η 15χρονη Audrie Potts από την Καλιφόρνια  μετά το βιασμό της από τρεις έφηβους σε ένα πάρτυ ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης.

Και σαν να μην έφτανε αυτό φωτογραφίες από το βιασμό της κυκλοφόρησαν στα social media αλλά και στο σχολείο της.

Μετά από οκτώ μέρες το κορίτσι αυτοκτόνησε [βρέθηκε κρεμασμένη στο μπάνιο του σπιτιού της ] .

Με αυτή  την δραματική ιστορία ξεκινάει το ντοκυμαντέρ των Αμερικανών σκηνοθετών Bonni Cohen και Jon Schenk που ερευνά το βίαιο κόσμο των σεξουαλικών επιθέσεων στα σχολεία και την έκθεσή τους στα κοινωνικά δίκτυα..

Η ταινία που τα γυρίσματά της κράτησαν 2 χρόνια περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τα θύματα των επιθέσεων, τους φίλους, τις οικογένειές τους ,την αστυνομία αλλά και το αποδεικτικό  ανακριτικό υλικό .

Το ντοκυμαντέρ πραγματεύεται πολλά σημαντικά θέματα όπως το ενοχικό σύνδρομο των θυμάτων, την τοξική ζώνη των ανώνυμων στο διαδίκτυο, τη δύναμη ,την αδυναμία ,την ευθύνη, την αδικία, την ενδυνάμωση.

Ένα δραματικό συγκινητικό ντοκυμαντέρ που δίνοντας το λόγο στα επιζώντα θύματα θίγει ένα μεγάλο πρόβλημα προκαλώντας μια μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό.

Στις ΗΠΑ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 44 % των θυμάτων βιασμού είναι κάτω των 18 ετών.

Οι σκηνοθέτες του ντοκυμαντέρ είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι 50 και 47 χρόνων με δύο παιδιά ,ένα αγόρι  17 και ένα κορίτσι 13 ετών γεγονός που εξηγεί το κίνητρο αλλά και την ευαισθησία τους για το θέμα αυτό.

Η δική μου γενιά λέει η Cohen επικοινωνούσε με το τηλέφωνο με φίλους και γνωστούς και ελπίζαμε πως οι γονείς μας δεν μας άκουγαν ενώ τώρα όπως λέει εκεί έξω υπάρχει ένας άλλος κόσμος μια ζούγκλα που μέσα της ζουν τα παιδιά μας και όπου εμείς δεν έχουμε πρόσβαση.

Ένας εφήμερος, συνεχίζει, κίβδηλος κόσμος έξω από το νόμο και τα κοινωνικά όρια που είναι πολύ ελκυστικός για τους νέους και το ποιοι είναι online είναι αυτό που τους προσδιορίζει.

Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή της Daisy Coleman επίσης θύματος βιασμού το 2012 στα 14 της ,που την εγκατέλειψαν αναίσθητη έξω από το σπίτι της στους μείον 5 βαθμούς.

Ο θεωρούμενος ως βιαστής της ήταν εγγονός Ρεπουμπλικανού βουλευτή. Οι κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν δύο μήνες έρευνας..

Μια υπόθεση που δίχασε την κοινωνία του Maryville στο Missouri

Οι απειλές στο διαδίκτυο συνεχείς ,δημιουργήθηκε μέχρι και ένα hashtag #Daisyisaliar [ Η Daisy είναι ψεύτρα], η οικογένειά της έλαβε απειλές εναντίον  της ζωής τους ενώ έκαψαν και το σπίτι τους !

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο Sundance Film Festival τον περασμένο Ιανουάριο και η Daisy μίλησε για την τραγική  της εμπειρία ώστε να ενημερωθούν γονείς και παιδιά στην ηλικία της.

Η Audrie δεν ζει πια αλλά δύο από τους βιαστές της που ομολόγησαν  εξέτισαν μια ποινή μόλις 30ημερών για την επίθεση αλλά μετά από αίτηση κακοδικίας που κατέθεσε η οικογένεια  καταδικάστηκαν σε αποζημίωση 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, σε δημόσια συγγνώμη και στη συμμετοχή τους στο ντοκιμαντέρ  όπου μιλούν με καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Και καταλήγοντας οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ δηλώνουν

«Το πιο μεγάλο δικαστήριο είναι αυτό της κοινής γνώμης και της κοινωνίας μας. Και πρέπει να ομολογήσουμε πως  είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι για ό,τι συμβαίνει στο σπίτι και γύρω μας, μια και δεν εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας εγκαίρως και με το σωστό τρόπο δείχνοντάς τους ποιό είναι το σωστό και ποιό το λάθος.

Τελικά το κουράγιο αυτών των γυναικών –θυμάτων να σταθούν στα πόδια τους μετά τα όσα φριχτά τους συνέβησαν  και να μιλήσουν ανοιχτά είναι αυτό που μας εξέπληξε και μας χαροποίησε ιδιαίτερα στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ αυτού .Η ελπίδα που έχει τη δύναμη να αναγεννάται από τις στάχτες της»

(*)Η κ. Ειρήνη Γαβαλά – Χαρδαλιά είναι Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων & Συμπαραγωγών. Σύμβουλος έκδοσης στην ιστοσελίδα www.kosmonea.gr.

(kosmonea.gr)