InCommOn: Κλείσε τον Κύκλο της Τροφής, Άνοιξε τον Καφέ Κάδο

InCommOn:

Μαθαίνουμε την αξία των “τροφοσκουπιδιών” μας και δίνουμε ωφέλιμη “ενέργεια” πίσω στη γη

Η αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων μέσα από τη χρήση του καφέ κάδου της γειτονιάς είναι ο στόχος του νέου έργου ‘Κλείσε τον Κύκλο της Τροφής’ της ΑΜΚΕ InCommOn που ξεκίνησε το ταξίδι του στην Αττική από τον δήμο Παπάγου-Χολαργού.

Ο καφέ κάδος-που τοποθετείται με ευθύνη του Δήμου σε κάθε γειτονιά- είναι για τις πόλεις μας το πρώτο στάδιο από το οποίο ξεκινάει η διαδικασία κομποστοποίησης, δηλαδή της ανακύκλωσης  των οργανικών υπολειμμάτων.

Η InCommOn προωθεί αρχές και πρακτικές της κυκλικής οικονομίας καλώντας όλους και όλες να μειώσουμε μαζί το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να ζήσουμε πιο βιώσιμα. Μάλιστα με αφορμή την Food Waste Action Week (6-12 Μαρτίου 2023) λαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Μαζικής Ενημέρωσης τονίζοντας τη σημασία της ορθής χρήσης των τροφικών περισσευμάτων στην προσπάθεια ενδυνάμωσης και σταδιακής κατάκτησης ενός τέτοιου στόχου.

Το πρόγραμμα “Κλείσε τον Κύκλο της Τροφής” (ΚτΚτΤ) εστιάζει στη δυνατότητα επανάχρησης των υπολειμμάτων, γνωστών και ως «τροφοσκουπιδιών», που συγκεντρώνονται καθημερινά στις κουζίνες μας. «Μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε τα τροφικά υπολείμματα (π.χ. φλούδες φρούτων, τσόφλια αυγών κ.α.) να μην καταλήγουν στη χωματερή αλλά να μπαίνουν στον Καφέ Κάδο για αξιοποίηση” αναφέρει η Κλειώ Χρηστοπούλου, Υπεύθυνη Διαχείρισης του προγράμματος ΚτΚτΤ συμπληρώνοντας «Με τον τρόπο αυτό μετατρέπονται από ένα κοινώς θεωρούμενο σκουπίδι που συνεπάγεται ρύπανση σε μια νέα μορφή ενέργειας για τη γη, και συγκεκριμένα σε ωφέλιμο κομπόστ”.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε άμεση συνεργασία με τους κατοίκους των δύο περιοχών όλων των ηλικιών καθώς στηρίζεται στην άμεση και ενεργό συμμετοχή της κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ενημερωτικές συναντήσεις με επαγγελματίες εστίασης καθώς και με πολίτες σε ανοιχτούς χώρους, όπως πολυκατοικίες, λαϊκές αγορές και πάρκα. Παράλληλα προγραμματίζονται δράσεις με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Γιατί μας αφορά αυτό;

Γιατί αν ξέρουμε τι χρειάζεται να κάνουμε και έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία από τους Δήμους μας, μπορούμε με έναν απλό τρόπο να καθαρίσουμε τα σκουπίδια μας, να αποτρέψουμε τόνους οργανικών από τις χωματερές, να γλιτώσουμε τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων βλαβερών ρύπων, και εν τέλει να ζήσουμε σε πιο καθαρές γειτονιές. Ταυτόχρονα, μετατρέπουμε τα τροφικά απορρίμματα σε οικολογικό θρεπτικό υλικό (κομπόστ) για το έδαφος, δίνοντάς τους νέα αξία και επιστρέφοντας τα στη γη από όπου προήλθαν.

Για να γίνει συνήθεια η χρήση του Καφέ Κάδου της γειτονιάς μαθαίνουμε τη Διαλογή στην Πηγή στο σπίτι γρήγορα και εύκολα. Προμηθευτείτε δωρεάν από το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου το ειδικό καφέ καδάκι κουζίνας ή επικοινωνήστε με την InCommOn (projects@incommon.gr) για να μάθετε περισσότερα, και επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο για να ενημερωθείτε τι μπαίνει και τι όχι στον Καφέ Κάδο   https://cutt.ly/B8SXldX

Το έργο “Κλείσε τον Κύκλο της Τροφής” της InCommOn υλοποιείται με χρηματοδότηση του The Helidoni Foundation.

www.incommon.gr  Ι https://www.facebook.com/incommon.gr