Nτολμαδάκια με κιμά τα ελληνικά !

Αμπελόφυλλα θα τα βρείτε στη λαϊκή,στο μανάβικο της γειτονιάς σας και εδώ σας δίνουμε σήμερα την κλασική συνταγή για ντολμαδάκια με κιμά και ρύζι που μας έστειλε η κα Μελπομένη που πολύ την ευχαριστούμε !
Υλικά
100-150 γρμ αμπελόφυλλα για 25 με 30 ντολμαδάκια
400 γρμ μοσχαρίσιο κιμά
½ φλυτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ
¾ από ένα κεσεδάκι γιαούρτι
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
Μαϊντανό,άνηθο,δυόσμο ξερό
Ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Πώς τα φτιάχνουμε
Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζουμε .Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τον κιμά με το πλυμένο ρύζι,το κρεμμύδι το μαϊντανό και το άνηθο όλα ψιλοκομμένα το δυόσμο τριμμένο, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το γιαούρτι που τα κάνει αφράτα και πάει πολύ στη γεύση ,ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και αρχίζουμε να γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα [με το ανώμαλο μέρος προς τα μέσα].Στρώνουμε μια στρώση φύλλων στο κάτω μέρος της κατσαρόλας μας, βάζουμε τα ντολμαδάκια μας και τα σκεπάζουμε με το νερό που ζεματίσαμε τα αμπελόφυλλα, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα αν χρειάζεται να μισοσκεπαστούν ελαιόλαδο και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
Αν επιθυμούμε ετοιμάζουμε και μια σως με το ζουμί απ΄τα ντολμαδάκια,κορν φλάουρ,λεμόνι ,φρέσκο γάλα και ένα ολόκληρο αυγό.
Τα φύλλα που θα περισσέψουν μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.
Ένα φαγάκι καλοκαιρινό που τρώγεται κρύο ή ζεστό σαν κυρίως πιάτο ή ορεκτικό.
Και γειά στα χέρια σας !
Μελπομένη Ζ.