TO ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ !
Το ραδιόφωνο είναι ένα ισχυρό μέσο ενημέρωσής στην καθημερινότητά μας. Ακόμη και στον σημερινό κόσμο των ψηφιακών επικοινωνιών, το ραδιόφωνο κατέχει σημαντική θέση στην ενημέρωση μας.
Καθημερινά είτε στο αυτοκίνητό μας , είτε μέσω μιας εφαρμογής του κινητού μας τηλεφώνου ακούμε την αγαπημένη μας μουσική και ενημερωνόμαστε.
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου σήμερα 13 Φεβρουαρίου. Ζητήσαμε από τη κ. Ειρήνη Γαβαλά, ραδιοφωνικό παραγωγό και δασκάλα μαθήματων ραδιοφώνου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Λείριον να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία της

Έχοντας εκ των έσω γνωρίσει ,σαν ραδιοφωνικός παραγωγός ,εδώ και εφτά χρόνια ,τη γοητεία ,την επιρροή αλλά και τις δυσκολίες του μαγικού αυτού μέσου, θα ήθελα σήμερα ημέρα της γιορτής του να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις και βιώματά μου ,μια και η 13η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου!
Το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Αλεξάντερ Ποπόφ κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. Οι επιτυχίες του Μαρκόνι και άλλων ερευνητών αποτελούν την απαρχή της ανάπτυξης της ραδιοφωνίας. Η ραδιοφωνία συνίσταται κυρίως στη μετάδοση ομιλιών, μουσικής και λόγου.
Μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου μας οδηγεί στην εποχή της επίσημης έναρξής του το Μάιο του 1938 Βασισμένη στη μαρτυρία του Τζών Βεϊνόγλου, που υπήρξε από τους πρώτους εκφωνητές του ραδιοφώνου, η αναδρομή στην ιστορία του ραδιοφώνου ξεκινά με μια σύντομη αναφορά στις πρώτες πειραματικές απόπειρες εγκατάστασης ραδιοφωνικού δικτύου στην Ελλάδα όπως, το Ράδιο Τσιγγιρίδη το 1928 με έδρα τη Θεσσαλονίκη ή την μετάδοση διάλεξης από το κτίριο του Παρνασσού στην πλατεία Καρύτση. Ο Τζών Βεϊνόγλου στη συνέντευξή του αναφέρεται επίσης στον αριθμό του προσωπικού του Σταθμού και στον τεχνικό εξοπλισμό του στο πέρασμα των χρόνων, πώς αποκτήθηκαν τα πρώτα μαγνητόφωνα και ο πομπός ισχύος 50kw. Αφηγείται ακόμη, περιστατικά από το ραδιόφωνο στην Κατοχή, τότε που το πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Γερμανών.
Ανάμεσα στους σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η ίδρυση του Δεύτερου και του Τρίτου Προγράμματος το 1952 και το 1954 αντίστοιχα.
Στην καρδιά των ραδιοφωνκών προγραμμάτων οι εκφωνητές μορφωμένοι ,παθιασμένοι με τη δουλειά τους και διάσημοι για τους περίφημους χορούς τους κατά τις δεκαετίες ’50 και ’60. Από το ΕΙΡ {Εθνικό ίδρυμα Ραδιοφωνίας } πέρασαν οι μεγαλύτερες πνευματικές προσωπικότητες της χώρας ανάμεσα στις οποίες ο Διονύσιος Ρώμας, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μήτσος Λυγίζος, ο Κώστας Κροντηράς, ο Κάρολος Κουν, ο Νίκος Γκάτσος.
Στο πολύτιμο αρχειακό υλικό της ΕΡΤ το οποί μπορείτε να επισκεφθείτε στο Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ για τα 80 χρόνια Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ertnews.gr) θα βρείτε μια μεγάλη επιλογή από σπάνιες ηχογραφήσεις της Ελληνικής Ραδιοφωνίας όπου μεταξύ άλλων ακούγονται οι φωνές της Κυβέλης, της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Μαρίας Κάλλας, της Παξινού, του Δημήτρη Χορν, του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, του αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακάριου Γ΄ και του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Διατρέχοντας με ταχύτητα την ιστορία του ραδιοφώνου που ταυτίζεται με την ιστορία του τόπου μας και καταγράφει την ιστορική μνήμη , που πρέπει να διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού, φθάνουμε στο σήμερα και στην επανάσταση του διαδικτυακού ραδιοφώνου που πλέον έχει επικρατήσει σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο καθένας μας πλέον μπορεί να ακούσει μέσω διαδικτύου όποιον ρ/φ σταθμό επιθυμεί, σε οιαδήποτε χώρα ,οποιαδήποτε ώρα .Να επιλέξει τη μουσική της προτίμησής του ,να απολαύσει ζωντανές συναυλίες ,να ακούσει εκπομπές λόγου, ειδήσεις, talk shows, να συμμετέχει ενεργά σε ζωντανές εκπομπές να συνομιλεί με παραγωγούς, δημοσιογράφους ,διασημότητες ακόμα και να συνδιαμορφώνει το ρ/φ πρόγραμμα ανάλογα με τις προτιμήσεις του.
Σαν ρ/φ παραγωγός σε διαδικτυακά ραδιόφωνα [Poets Radio,Action Radio ,Ράδιο Κρανάη ] αλλά και σαν δασκάλα για Μαθήματα Ραδιοφώνου για Παιδιά στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Λείριον της πόλης μας και συντονίστρια ρ/φ εκπομπών στο ΚΕΘΕΑ Στροφή νιώθω τη χαρά της επικοινωνίας με ακροατές όλων των ηλικιών και την μοναδική ικανοποίηση της δημιουργίας και της συνεχούς εξέλιξης και επιμόρφωσης μέσα από συνεντεύξεις με σημαντικούς δημιουργούς λογοτέχνες, ποιητές, μουσικούς, εικαστικούς.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά για τη μαγεία του ραδιοφώνου που ταξιδεύει το νου ,την φαντασία ,την καρδιά και την ψυχή μας μέσα από το τρανζιστοράκι ,το κινητό ,τον υπολογιστή ,συναισθήματα που είμαι σίγουρη πως κι εσείς συμμερίζεστε και βιώνετε καθημερινά.
Όμως με μια μόνο εικόνα θα ήθελα να κλείσω το μικρό αυτό αφιέρωμα. Μικρή θυμάμαι σαν να ‘ναι τώρα μέσα στο σκοτεινό μου δωμάτιο δίπλα στο μαξιλάρι μου να ακούω με τα μάτια κλειστά το θέατρο της Τετάρτης και να ονειρεύομαι …