Απολογισμός πεπραγμένων 2024 – Η τοποθέτηση του Δημάρχου Παπάγου – Χολαργού στο Δημοτικό Συμβούλιο
Απολογισμός πεπραγμένων 2024.
Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου – Χολαργού, ο Δήμαρχος παρουσίασε τον απολογισμό των δράσεων, έργων και οικονομικών του Δήμου για το έτος 2024.
Η τοποθέτησή του κάλυψε εκτενώς τις παρεμβάσεις σε σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, τη διαχείριση του πρασίνου, τις υποδομές, τις υπηρεσίες καθαριότητας και κοινωνικής μέριμνας, καθώς και τις εξελίξεις στον τομέα της διοικητικής λειτουργίας και της εξυπηρέτησης των πολιτών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, στη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων και στην αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Ο Δήμαρχος στάθηκε επίσης στη σταδιακή ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρύθμισης του πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ, εστιάζοντας στις ελλείψεις προσωπικού και στη σημασία της αξιολόγησης.
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο του απολογισμού, όπως διαβάστηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο:
Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αγαπητές και αγαπητοί συμπολίτες,
Έχουμε προσέλθει σε μία ακόμα διαδικασία απολογισμού και λογοδοσίας της δημοτικής αρχής. Μια διαδικασία στην οποία παρουσιάζουμε τις πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματα της περσινής χρονιάς, του 2024.
Για μία ακόμα χρονιά το δυναμικό του Δήμου μας, υπό την καθοδήγηση της Δημοτικής Αρχής, παρείχε στους πολίτες αξιόλογες υπηρεσίες και υποδομές.
Για μία ακόμα χρονιά η διοίκησή μας παρέμεινε πιστή στο πρόγραμμά της, στις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες, και με σύνεση, προγραμματισμό και σκληρή δουλειά προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδίου μας για την πόλη.
Ως διοίκηση συνεχίζουμε να αφήνουμε στο περιθώριο τα συκοφαντικά δημοσιεύματα, την μικροπολιτική, τις φωνές που μόνο γκρινιάζουν χωρίς να προτείνουν λύσεις.
Θεωρούμε δεδομένο πια ότι κάποιες δημοτικές παρατάξεις θα συκοφαντήσουν τις πρωτοβουλίες και τα έργα του Δήμου, θα αλλοιώσουν τα πραγματικά στοιχεία και θα επιχειρήσουν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα.
Στο τέλος, όμως, με την παράδοση των έργων, οι πολίτες αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Αντιλαμβάνονται επί παραδείγματι αν μειώθηκε το πράσινο στην πλατεία Φλωρίνης, και αν η πλατεία έγινε πιο φιλική για τις οικογένειες του Δήμου μας, αντιλαμβάνονται και ζουν καθημερινά τη χρησιμότητα των παρεμβάσεων που έγιναν στο πλαίσιο ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας στου Παπάγου και στον άνω Χολαργό, έργα που έγιναν στα σχολεία μας και στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις.
Γι αυτό και η σημερινή διαδικασία λογοδοσίας αφορά κυρίως στους πολίτες, στους πολίτες που μας κρίνουν καθημερινά.
Που μας παρακολουθούν με κάθε τρόπο και πρέπει να τους ενημερώσουμε.
Σε αυτούς η διοίκησή μας λογοδοτεί και έχει εμπιστοσύνη στην κρίση τους.
Το 2024 ήταν ένα έτος αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Δήμου, ένα έτος που βάλαμε τις βάσεις για μια σειρά σημαντικών για το μέλλον του Δήμου μας έργων, ενώ παράλληλα ήταν για το Δήμο μας και για την αυτοδιοίκηση γενικότερα το έτος της δικαίωσης απέναντι στις καταχρηστικές και αντι-περιβαλλοντικές διατάξεις του ΝΟΚ.
Το 2024 για τον Δήμο μας χαρακτηρίζεται επίσης από την διευθέτηση μιας σειράς χρόνιων ζητημάτων.
Η επιμονή μας όλα τα προηγούμενα χρόνια να μην αφήσουμε κανένα θέμα στην τύχη του, να ξεπερνάμε με επιμονή και υπομονή κάθε εμπόδιο για να φτάσουμε στο στόχο μας, ανταμείφθηκε με την ολοκλήρωση του πρώτου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Παπάγου, και με την ολοκλήρωση των μελετών για την κατασκευή του 6ου Δημοτικού Σχολείου στο ακίνητο επί της οδού Κλειούς και βέβαια με τη συνέπεια στις δεσμεύσεις μας για την κατασκευή του 4ου Νηπιαγωγείου και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου.
Θέματα που απασχόλησαν τα δημοτικά συμβούλια και τους πολίτες του Δήμου μας για δεκαετίες, και θυμάμαι χαρακτηριστικά και για τις δύο αυτές πρωτοβουλίες μας, κάποιους που σήμερα κόπτονται για το περιβάλλον και τη δόμηση στην Κοινότητα Παπάγου, να συγκεντρώνουν υπογραφές κατά της μείωσης του συντελεστή δόμησης που θεσπίσαμε στο ΓΠΣ, ενώ για το σχολείο της Κλειούς θυμάμαι καλά την αντίδραση δημοτικής παράταξης, τόσο για την ένταξη της εκπόνησης των μελετών του νέου σχολείου στο ΕΣΠΑ, όσο και τις παραπλανητικές τους αναφορές ότι δήθεν ο Δήμος κοροϊδεύει του πολίτες όταν ξεκίνησαν οι εργασίες εκπόνησης των γεωλογικών μελετών στο χώρο του σχολείου.
Όπως είπα και πριν, αυτά δεν μας αγγίζουν. Αυτές οι πρακτικές χαρακτηρίζουν αυτούς που τις επιλέγουν.
Εμείς προχωράμε μπροστά.
Πράττουμε με οδηγό τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες, εργαζόμαστε καθημερινά και αφήνουμε στο περιθώριο τα ψέμματα και τις συκοφατίες.
Και θα απαντάμε κάθε φορά με το έργο μας.
Άλλωστε τελικά γι αυτό μας κρίνουν οι πολίτες, για το έργο μας.
Και στο έργο μας θα προσπαθήσω να μείνω στην φετινή μου εισήγηση.
Έχετε λάβει αναλυτικά από το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου τους σχετικούς απολογισμούς. Εκεί υπάρχει αναλυτική παρουσίαση με ποσοτικά και συγκριτικά στοιχεία για κάθε αρμοδιότητα που ασκεί ο Δήμος. Στη συνέχεια θα αναφερθούν σε αυτά τα στοιχεία και άλλοι συνάδελφοι που ασκούν ή ασκούσαν σχετικές αρμοδιότητες την προηγούμενη χρονιά.
Θα ήθελα φέτος να ξεκινήσω και να αναφερθώ στα οικονομικά στοιχεία.
Η πίεση που δέχεται ο Δήμος μας όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας είναι μεγάλη.
Συνεχώς προστίθενται αρμοδιότητες και κόστη στον Δήμο, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη αύξηση στους πόρους που δίνει το κράτος.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι για τις αυξήσεις που δόθηκαν στους δημοτικούς υπαλλήλους μετά από πολλά χρόνια – που καλώς δόθηκαν – και για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου που αυξάνει το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους ΟΤΑ, καθώς και για τις υποχρεωτικές αναθεωρήσεις τιμών των έργων και των προμηθειών, δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για αύξηση στους πόρους που δίνει το κράτος.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το ύψος της δαπάνης μισθοδοσίας το 2024 αυξήθηκε κατά 48,7% σε σχέση με το 2023. Και ασφαλώς η αύξηση αυτή επηρεάζεται από την ενσωμάτωση των υπαλλήλων των καταργημένων ΝΠΔΔ στο Δήμο, όμως ένα σημαντικό μέρος της επιβάρυνσης οφείλεται στις αυξήσεις των βασικών αποδοχών, στο ξεπάγωμα της προσμέτρησης των τριετιών και στις αυξήσεις του οικογενειακού και του επιδόματος ευθύνης των εργαζομένων. Έτσι, λοιπόν, από τα 7 περίπου εκατομμύρια ευρώ που δαπανήσαμε για τη μισθοδοσία το 2023, φτάσαμε στα 10,5 περίπου εκατομμύρια το 2024.
Παράλληλα εμείς ως διοίκηση συνεχίζουμε να αποπληρώνουμε κανονικά τις δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου μας, να μειώνουμε συνεχώς τις υποχρεώσεις μας και να επιδιώκουμε σταθερά την αύξηση των εσόδων από συγχρηματοδοτούμενα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για επενδύσεις, αλλά και από εισπράξεις οφειλών προηγούμενων ετών.
Και εδώ θα μείνω λίγο περισσότερο, γιατί η συζήτηση για την εξέλιξη του δανεισμού μας απασχόλησε το 2024 και η συνεχής παράθεση αλλοιωμένων στοιχείων από μέρος της αντιπολίτευσης στρεβλώνει την εικόνα.
Το 2024, λοιπόν, ο Δήμος μας πλήρωσε για τόκους και χρεολύσια το υψηλότατο ποσό του 1.411.818,80 ευρώ. Το ποσό δε του ανεξόφλητου κεφαλαίου των δανείων την 31/12/2024 ανέρχεται σε 3.107.558,26 ευρώ.
Όλο αυτό το διάστημα η διοίκησή μας εξυπηρετεί δάνεια που είχαν συνάψει οι πρώην Δήμοι Παπάγου και Χολαργού από το 1995 ως και το 2010.
Συνολικά αναφερόμαστε σε 17 δανειακές συμβάσεις, όλες από προηγούμενες διοικήσεις. Πέντε από αυτά τα δάνεια η διοίκησή μας θα τα εξοφλήσει πλήρως εντός του 2025, ενώ για τα υπόλοιπα προχωρήσαμε σε αναχρηματοδότηση ώστε να αποπληρωθούν με χαμηλότερο επιτόκιο και να ενισχυθεί η ρευστότητα του Δήμου. Σημειώνω ότι λόγω
- της μείωσης του επιτοκίου,
- της επιλογής σταθερού επιτοκίου και
- του επιτοκίου καταθέσεων στα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου που ενισχύονται από την αναχρηματοδότηση,
δεν θα υπάρξει ουσιαστική επιβάρυνση του Δήμου.
Εδώ θα ήθελα να σας αναφέρω ότι την τελευταία 10ετία και μέχρι τις 31/12/2024 έχουμε πληρώσει συνολικά 5.583.847,85 ευρώ για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου.
Παράλληλα με τα παραπάνω στοιχεία, μειώνουμε κάθε έτος τις υποχρεώσεις του Δήμου, με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, δηλαδή τις υποχρεώσεις άνω των 90 ημερών να περιορίζονται στις 502.981,57 ευρώ την 31/12/2024 και σε συντριπτικό ποσοστό αυτές να οφείλονται σε υπαιτιότητα των αναδόχων, καθώς και σε καθυστερήσεις πληρωμών από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, ενώ προχωράμε στις βεβαιώσεις οφειλών και την αξίωση απαιτήσεων από δημότες και τρίτους με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις του Δήμου από 3.746.250,99 ευρώ το 2023 να φτάνουν τα 4.103.377,20 ευρώ το 2024.
Συνολικά, λοιπόν, ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού πλήρωσε το 2024 για μισθοδοσία, έργα, λειτουργικά έξοδα και προμήθειες 28.129.144,03 ευρώ, ενώ εισέπραξε από τακτικές επιχορηγήσεις, ανταποδοτικά τέλη, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και άλλα τέλη το ποσό των 30.249.185,45 ευρώ, με τα χρηματικά διαθέσιμα την 31η/12/2024 να διαμορφώνονται στα 2.300.041,42 ευρώ.
Θέλω να επισημάνω ότι όσον αφορά στη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών δίνουμε βαρύτητα στην περαιτέρω ψηφιοποίησή τους, και με το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού που θα ξεκινήσει εντός του 2025 φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και να ψηφιοποιήσουμε τη διαδικασία της βεβαίωσης προστίμων από παραβάσεις ΚΟΚ ή παραβάσεις του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου, ώστε να απαλλάξουμε τους υπαλλήλους από γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες. Άλλωστε στη συγκεκριμένη διεύθυνση και ιδιαίτερα στα έσοδα υπάρχει σήμερα που μιλάμε έλλειψη προσωπικού, και χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση.
Επίσης, όσον αφορά στην εισροή πόρων από άλλες πηγές, από ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα, συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να προετοιμαζόμαστε για την αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024 βρίσκονταν σε εξέλιξη 19 ενταγμένες σε χρηματοδοτικά εργαλεία πράξεις προϋπολογισμού 8.693.152,28 ευρώ, υποβλήθηκαν 3 νέες προτάσεις προϋπολογισμού 712.989,45 ευρώ, ενώ εντάχθηκαν 3 νέες πράξεις προϋπολογισμού 1.868.986,58 ευρώ.
Σημαντικά έργα για το μέλλον της πόλης όπως η μελέτη της Βιοκλιματικής Ανάπλασης του παραδρόμου της Λ. Μεσογείων, οι μελέτες για νέα σχολεία, τα έργα Οδικής Ασφάλειας αλλά και άλλες σημαντικές δράσεις όπως η δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας στις περιοχές που βρίσκονται στο όριο του Υμηττού, χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα μετά από τεκμηριωμένες προτάσεις του Δήμου μας στις αντίστοιχες αρχές. Το 2024 το ποσό των επιχορηγήσεων που εισπράξαμε ανήλθε σε 2.532.855,31 ευρώ, υπερδιπλασιάστηκε δηλαδή σε σχέση με το 2023 (1.199.564,91ευρώ) και με βάση τις ήδη ενταγμένες νέες πράξεις που έχουμε και αυτές που συνεχίζονται, θα συνεχιστεί η σταθερή απορρόφηση πόρων από χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούμε.
Παράλληλα, συμμετέχουμε και σε διαδημοτικά σχήματα για έργα που υλοποιούνται στο Δήμο μας, όπως το έργο του ΣΠΑΥ στο πλαίσιο του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης για την εγκατάσταση συστήματος πρόληψης πυρκαιών και επιτήρησης του Υμηττού, το έργο του ΤΕΕ για την εγκατάσταση Έξυπνων Διαβάσεων στα σχολικά συγκροτήματα, αλλά και το έργο του Διαδημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων του ΣΒΑΠ. Έργα που δεν αποτυπώνονται με οικονομικά στοιχεία στον προϋπολογισμό του Δήμου, αλλά αναβαθμίζουν τις υποδομές μας και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Κύριος μοχλός όλων αυτών των έργων είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Μια υποστελεχωμένη υπηρεσία με αναρίθμητες αρμοδιότητες εκτέλεσης έργων, προμηθειών και συντηρήσεων. Μια υπηρεσία που έχει ήδη από το 2022 και την Υπηρεσία Δόμησης, κι όμως ο αριθμός του προσωπικού παραμένει αναλλοίωτος, με μόνο έναν μόνιμο μηχανικό να έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ είχαμε και μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων.
Και την ίδια στιγμή αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κάλυψης των θέσεων μηχανικών που έχουν εγκριθεί ήδη από το 2021 και τον προγραμματισμό προσλήψεων των επόμενων ετών. Και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε με αποφάσεις για παράλληλα καθήκοντα, με βάση προγραμματικές συμβάσεις και προσωπικό ορισμένου χρόνου, είτε ακόμα και με πρόσληψη μηχανικών μέσω του προγράμματος 55+ της ΔΥΠΑ. Σε μία υπηρεσία που απαιτείται εντατική προσπάθεια, με χρονοδιαγράμματα, με έντονη καθημερινότητα και παράλληλα με σωστό σχεδιασμό για τα επόμενα έργα.
Αναμένουμε λοιπόν και ελπίζουμε, 12 μηχανικοί που έχουν εγκριθεί να αναλάβουν υπηρεσία το συντομότερο.
Ωστόσο και το 2024 το έργο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών είναι μετρήσιμο και έχουν παραδοθεί νέα έργα και υποδομές, ενώ ολοκληρώθηκαν σημαντικές μελέτες για τη νέα γενιά έργων που θα υλοποιηθούν στο Δήμο μας τα επόμενα χρόνια.
Θα ήθελα να ξεκινήσω την αναφορά μου στη σχολική στέγη, απαριθμώντας συνοπτικά κάποια στοιχεία. Το 2024, λοιπόν, όσον αφορά στα σχολεία μας
- Ολοκληρώθηκε το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού. Τα κτήρια ουσιαστικά έχουν ανακαινιστεί ριζικά πια, ενώ παράλληλα εντός του 2024 ολοκληρώθηκε και λειτούργησε και το φωτοβολταϊκό σύστημα στην οροφή του κτηρίου, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι ιδιαίτερα θετικές σε ότι αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Θυμίζω ότι το συγκεκριμένο κτήριο με τις παρεμβάσεις που έγιναν από την ενεργειακή κατηγορία Ε αναβαθμίστηκε στην ενεργειακή κατηγορία Α+. Με τον ίδιο σχεδιασμό, ο Δήμος μας κατέθεσε τον Απρίλιο προτάσεις στο πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση 9 κτηρίων για το 2ο και 3ο Δημοτικό Χολαργού, για το 2ο και 3ο Δημοτικό Παπάγου και για το 2ο Νηπιαγωγείο Χολαργού. Παράλληλα, ωριμάζουμε και τις μελέτες για το Γυμνάσιο – Λύκειο Παπάγου, ώστε να το εντάξουμε στο πρόγραμμα ΕΝΕΡΓΩ, ενώ στο πρόγραμμα συντηρήσεων του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου έχει ενταχθεί το 1ο Δημοτικό Παπάγου και το 2ο Γυμνάσιο Χολαργού.
- Το 2024 επίσης είναι έτος αναφοράς για τη σχολική στέγη, καθώς ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες για το 4ο Νηπιαγωγείο και το 4ο Δημοτικό Παπάγου, ενώ παραδόθηκαν στον Δήμο από τη ΚΤΥΠ και οι μελέτες για το 6ο Δημοτικό Χολαργού στην Κλειούς και αναμένουμε την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
- Επίσης το 2024 υλοποιήθηκαν στα σχολεία εκτεταμένες συντηρήσεις στο πλαίσιο των έργων «Συντήρηση και Επισκευή Σχολικών Κτηρίων Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης», πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες για τη στέγαση του 2ου Νηπιαγωγείου Παπάγου στο κτήριο επί της οδού Κύπρου 55 που μίσθωσε ο Δήμος, και έγινε ενδελεχής έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη στο σύνολο των σχολικών κτηρίων, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ.
- Επίσης, για το σύνολο των σχολικών κτηρίων το 2024 επικαιροποιήθηκαν και εγκρίθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία οι μελέτες πυροπροστασίας, με το έργο υλοποίησης των μελετών να έχει εκκινήσει ήδη από τον Ιούλιο του 2024 και να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Με το πέρας του έργου, ο Δήμος μας θα είναι από τους λίγους σε όλη τη χώρα που διαθέτει εφαρμοσμένες μελέτες πυρασφάλειας για το σύνολο των σχολικών συγκροτημάτων, με νέους και σύχρονους μηχανισμούς και μέσα.
Παράλληλα με τα έργα στις σχολικές εγκαταστάσεις, το 2024 σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και στους κοινόχρηστους χώρους. Μετά από χρόνια και αλλεπάλληλα ατυχήματα, μελετήθηκε από την διοίκησή μας η αναμόρφωση της οδού Ζακυνθινού η οποία εντάχθηκε στο έργο της Οδικής Ασφάλειας που υλοποιήθηκε με την αναμόρφωση του οδικού δικτύου της περιοχής και την δημιουργία κόμβων για καλύτερη και πιο ασφαλή ροή της κυκλοφορίας. Ένα έργο ουσιαστικό που εντάσσεται στο σχεδιασμό μας για την αλλαγή της οδηγικής συμπεριφοράς μέσα στην πόλη, και την εφαρμογή των όρων της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην πράξη. Τόσο με τις παρεμβάσεις στην περιοχή του Παπάγου όσο και με αυτές στην περιοχή του Χολαργού επιδιώκουμε τρεις βασικούς στόχους:
- Την μείωση της ταχύτητας μέσα στην πόλη με τον περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος. Θυμίζω ότι βάσει του νέου ΚΟΚ το όριο ταχύτητας μέσα στις πόλεις είναι τα τριάντα χιλιόμετρα.
- Την ασφαλή διάβαση και κυκλοφορία των πεζών με την δια-πλάτυνση των πεζοδρομίων, την καθαίρεση εμποδίων και την ορθή σήμανση και αυστηρή χωροθέτηση της στάθμευσης.
- Την προώθηση μέσων εναλλακτικής μετακίνησης μέσα στην πόλη, με τη δημιουργία δικτύου ποδηλατικών διαδρομών – ένα δίκτυο που σχετίζεται και με την εγκατάσταση του συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων που αναμένεται να λειτουργήσει μόλις ο ΔΕΔΔΗΕ – μετά από πολύμηνη αναμονή – συνδέσει την παροχή του ρεύματος. Ένα δίκτυο που βεβαίως πρέπει να επεκταθεί. .
Αν θέλουμε πραγματικά και όχι στα λόγια να λειτουργήσει η πόλη μας με βάση τις αρχές της Βιώσιμης Κινητικότητας που μεταξύ άλλων σημαίνει περισσότερος χώρος στους πεζούς και λιγότερος χώρος στο αυτοκίνητο, τέτοιου είδους παρεμβάσεις πρέπει να προωθούμε. Και σε αυτόν τον άξονα κινείται κάθε μας παρέμβαση στον δημόσιο χώρο και το οδικό δίκτυο.
Σε αυτή τη λογική κινείται και η μελέτη που βαίνει προς υλοποίηση με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής για την Βιοκλιματική Ανάπλαση του παραδρόμου της Λ. Μεσογείων. Χαμηλότερα όρια ταχύτητας οχημάτων, περισσότερος χώρος στους πεζούς και το ποδήλατο, χωροθέτηση θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης με δωρεάν και αποκλειστικές θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, και βέβαια πολλές νέες φυτεύσεις ώστε ο παράδρομος να αποτελέσει έναν κόμβο αναψυχής και ψυχαγωγίας, ένα ανοικτό τοπικό εμπορικό κέντρο που θα καλύπτει πλήρως τι ανάγκες της περιοχής.
Θέλουμε ο δημόσιος χώρος να αποκτήσει προστιθέμενη αξία. Όπως με την παρέμβασή μας στην πλατεία Φλωρίνης, που εγκαινιάσαμε τον Μάρτιο του 2024. Παραδώσαμε μια πιο πράσινη, πιο φωτεινή, πιο φιλική στα παιδιά μας πλατεία που χαίρονται καθημερινά μικροί και μεγάλοι. Όπως με την παρέμβασή μας στο πάρκο κάτω από την Αγία Σκέπη όταν αποδώσαμε μετά από χρόνια τον χώρο στους πολίτες και τον χαίρονται καθημερινά. Η απάντησή μας σε όλους αυτούς που κατά τη διάρκεια των έργων μπαίνουν στη λογική της διαστρέβλωσης και της στείρας κριτικής δεν είναι άλλη από την απάντηση που δίνουν οι ίδιοι οι πολίτες που καθημερινά επισκέπτονται και χαίρονται αυτούς τους χώρους.
Επίσης, το 2024 συμπληρώθηκαν και οι παρεμβάσεις μας στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Παραδόθηκαν τα δύο γήπεδα padel στο Αθλητικό Κέντρο Χολαργού «Αντώνιος Πολύδωρας», και ήδη λειτουργούν.
Στου Παπάγου μετά το έργο της ενίσχυσης στατικής επάρκειας στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, ολοκληρώθηκε και η επισκευή της οροφής, ενώ ανακαινίστηκε και το δημοτικό γυμναστήριο της Ξανθίππου.
Η προτεραιότητά μας για συνεχή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι δεδομένη. Ήδη τρέχουν εργασίες συντήρησης σε πολλές εγκαταστάσεις, και ήδη έχουν δρομολογηθεί εργασίες εμπλουτισμού των παροχών των αθλητικών κέντρων και περαιτέρω αναβάθμισης των αγωνιστικών χώρων. Πιστεύω ότι με την εφαρμογή της κάρτας αθλούμενων και την τοποθέτηση τουρνικέ που προωθείται στα αθλητικά κέντρα αλλά και με την πρόσληψη φυλάκων θα βελτιωθεί ο έλεγχος και η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων θα γίνεται από αυτούς που πρέπει.
Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, θα μου επιτρέψετε μια ειδική μνεία στην Υπηρεσία Δόμησης καθώς και στον αγώνα κατά των ευεργετημάτων του ΝΟΚ, ένας αγώνας που δικαιώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 με την απόφαση του ΣτΕ.
Θα ήθελα να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες, ότι ο περιορισμός της δόμησης δεν επιτυγχάνεται ούτε με αναρτήσεις στο διαδίκτυο ούτε βέβαια με τη συγκέντρωση υπογραφών για να παραμείνει ο αυξημένος συντελεστής δόμησης στην Κοινότητα Παπάγου.
Εμείς όπως κάνουμε πάντα, μείναμε στην ουσία.
Ήμασταν ο πρώτος Δήμος της χώρας που εντόπισε τα προβλήματα του ΝΟΚ από το 2021 και με 2 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προσπαθήσαμε να πιέσουμε την πολιτεία να τα διορθώσει.
Δυστυχώς όμως σε αυτή πορεία, αρκετές δημοτικές παρατάξεις ήταν απούσες.
Επίσης, υπήρξε δημοτική παράταξη η οποία μάζευε υπογραφές για αυξημένο συντελεστή στου Παπάγου σε σχέση με τον συντελεστή που προβλέπεται στο ΓΠΣ, και υπερθεμάτιζε για την διατήρηση κατασκευών που η ΥΔΟΜ είχε ελέγξει ως μη νόμιμες και έκρινε κατεδαφιστέες, μας καλούσε να λάβουμε πιο άμεσα μέτρα, ενώ γνώριζαν ότι ο Δήμος μας είχε ήδη προβεί στο μέτρο της μη έγκρισης αδειών που έκαναν χρήση ευεργετημάτων του ΝΟΚ, ενώ γνωρίζουν ότι με Εντολή Δημάρχου την πρώτη ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης του ΣτΕ η ΥΔΟΜ προέβη σε ελέγχους σε όλες τις οικοδομές και σε αρκετές από αυτές προχώρησε σε διακοπή εργασιών και στη συνέχεια σε αναθεωρήσεις αδειών δόμησης.
Παρά τις δυσκολίες που και σήμερα αντιμετωπίζουμε στην στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, είμαστε αμετακίνητοι στην συνέχιση της λειτουργίας της Υπηρεσίας Δόμησης στον Δήμο μας, γιατί από το 2022 έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει άμεσος έλεγχος των οικοδομικών εργασιών, οι πολίτες εξυπηρετούνται πολύ πιο άμεσα σε σχέση με το παρελθόν, και θεωρούμε ότι η λειτοπυργία της υπηρεσίας στο Δήμο είναι απαραίτητη.
Σήμερα μάλιστα που έχουμε στα χέρια μας το ΓΠΣ Παπάγου, μετά την δημοσίευση σε ΦΕΚ τον Μάρτιο του 2024, και παράλληλα συνεργαζόμαστε με το αρμόδιο Υπουργείο για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και για τις δύο κοινότητες η λειτουργία της υπηρεσίας κρίνεται κρίσιμη για την διαφύλαξη του οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Και όταν αναφερόμαστε βέβαια στο οικιστικό περιβάλλον της περιοχής ουσιαστικά αναφερόμαστε και στην συντήρηση και εμπλουτισμό του πρασίνου σε μια δύσκολη συγκυρία, στην εποχή της κλιματικής κρίσης.
Οι καιρικές συνθήκες όπως εξελίσσονται πια επηρεάζουν το πράσινο, τόσο στον Υμηττό όσο και εντός του αστικού ιστού. Είμαστε σε ένα δύσκολο σημείο καθώς εντός της πόλης έχουμε πολλά δέντρα άνω των πενήντα ετών, πολλά δέντρα που έχουν φυτευτεί τη δεκαετία του 1970 και του 1980 και παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα, ενώ καταπονούνται τα τελευταία χρόνια από έντονα καιρικά φαινόμενα. Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που πρέπει να ανανεώσουμε το πράσινο της πόλης και να υπερασπιστούμε το Πράσινο Ισοζύγιο που έχουμε θεσπίσει.
Ο Δήμος μας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος συνολικά, με αίτησή του κάλεσε κλιμάκιο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ώστε να διερευνήσουμε το φαινόμενο της ξήρανσης δέντρων στα άλση της πόλης, και ιδιαίτερη σπουδή δόθηκε στα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα δέντρα χαλεπίου πεύκης εντός του αστικού ιστού. Η έρευνα κατέληξε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων δύο ετών έχουν καταπονήσει σε σημαντικό βαθμό τα δέντρα, και επειδή τα άλση είναι αποτέλεσμα δεντροφυτεύσεων και δεν αποτελούν ένα φυσικό δασικό οικοσύστημα, σε συνδυασμό με το βραχώδες έδαφος της περιοχής, τα δέντρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να διατηρήσουν μια υγιή ανάπτυξη.
Η υπηρεσία πρασίνου έχει κοινοποιήσει στο αρμόδιο δασαρχείο και στη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου τη σχετική έρευνα, η οποία ουσιαστικά συμπίπτει στα συμπεράσματά της με την αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη τον προηγούμενο μήνα στον Υμηττό.
Το φαινόμενο της ξήρανσης δέντρων είναι γενικευμένο και αυτό που προτείνεται είναι αφενός η απομάκρυνση των καταπονημένων δέντρων και βέβαια ο εμπλουτισμός του πρασίνου με νέες φυτεύσεις.
Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που συστηματικά κάνει η Δ/νση Περιβάλλοντος και Αειφορίας του Δήμου μας. Ρίχνοντας κάποιος μια ματιά στα στοιχεία των φυτεύσεων τα τελευταία χρόνια, μπορεί να καταλάβει την εντατική προσπάθεια που γίνεται για την ανανέωση του πρασίνου της πόλης.
Κύριο παράδειγμα οι εργασίες καθαρισμών και δεντροφυτεύσεων που έγιναν το 2024 στο Άλσος Χολαργού και στο Πάρκο Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου. Αυτή την πρακτική θα ακολουθήσουμε ώστε σταδιακά να ανανεώνουμε και να εμπλουτίζουμε το πράσινο της πόλης.
Επιπλέον, σε συνεργασία με την ΥΔΟΜ, η Δ/νση πρασίνου μεριμνά για την αντικατάσταση δέντρων που χάνονται από την πόλη λόγω της οικοδομικης δραστηριότητας και της ανακατασκευής πεζοδρομίων μπροστά σε νέα κτήρια, καθώς πριν την τελική έγκριση των όρων διασύνδεσης των νέων ακινήτων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας πραγματοποιείται αυτοψία και έλεγχος για την φύτευση δέντρων εντός των ιδιοκτησιών των πολιτών, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο πεζοδρόμιο.
Επίσης θέλω να επισημάνω ότι και το 2024 συνεχίστηκε σε εθνικό επίπεδο η στρατηγική για την προστασία των δασών με παρεμβάσεις που σχεδιάζει και επιβλέπει η Δ/νση Δασών του Υπουργείου και τα κατά τόπους δασαρχεία. Στα διοικητικά μας όρια, στον Υμηττό τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρές παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα των δασικών δρόμων, έχουν καθαριστεί μεγάλες εκτάσεις και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις ενέργειες πρόληψης των πυρκαγιών. Σε συνεργασία με το δασαρχείο και τον ΣΠΑΥ και το 2024 προχωρήσαμε σε αποψιλώσεις μεγάλων εκτάσεων εντός του αστικού ιστού αλλά και στο περιαστικό δάσος, με τις εργασίες να εκκινούν κάθε χρόνο και νωρίτερα, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες μας επιβάλλουν άμεση προσαρμογή, ώστε να είναι η πόλη και οι πολίτες ασφαλείς.
Τέλος, ιδιαίτερη αξία για την πρόληψη των πυρκαγιών έχει για το Δήμο μας το έργο υπογειποίησης καλωδίων που υλοποιήθηκε σε περιοχές του Υμηττού.
Διαχείριση αποβλήτων
Το 2024 συνεχίζεται η άνοδος του ποσοστού ανακύκλωσης καθως και η μείωση των ποσοτήτων των σύμμικτων απορριμμάτων που αποθέτουμε στη Φυλή.
Το σύνολο των σύμμικτων απορριμμάτων που αποθέσαμε στο ΧΥΤΑ το 2024 έφτασε τους 15.991 τόνους περίπου, σπάζοντας και το φράγμα των 16.000 τόνων στο οποίο για πρώτη φορά καταφέραμε να φτάσουμε το 2023.
Παράλληλα η ανακύκλωση παρέμεινε πάνω από του 5.000 τν, με κύριο στοιχείο αυτό της μείωσης των ανακυκλώμενων αποβλήτων δομικών κατασκευών (μπάζα), που οφείλεται κυρίως στην ενημέρωση των πολιτών και στους ελέγχους των υπηρεσιών σε περιπτώσεις ανακαινίσεων και οικοδομικών εργασιών. Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να μεριμνούν για την απομάκρυνση των αποβλήτων και σε αυτό προσπαθούμε να ενημερώνουμε έγκαιρα και να ελέγχουμε με τα μέσα που διαθέτουμε. Δεν έχουμε φτάσει βέβαια στο επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς συχνά πυκνά εμφανίζονται μεγάλοι όγκοι μπαζών και υλικών ανακαινίσεων σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά σταδιακά η κατάσταση περιορίζεται.
Όπως αποτυπώνεται στα αναλυτικά στοιχεία της Δ/νσης Καθριότητας και Ανακύκλωσης στην πόλη αυτή τη στιγμή λειτουργούν πολλαπλά ρεύματα χωριστής συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών. Η Διεύθυνση Καθαριότητας συλλέγει και διαχωρίζει είκοσι (20) διαφορετικά ρεύματα ανακυκλώσιμων αποβλήτων και τα προωθεί στα αντίστοιχα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης. Για τη χρονιά που διανύουμε, έχοντας ολοκληρώσει την εγκατάσταση 12 γωνιών ανακύκλωσης, και έχοντας τοποθετήσει δύο (2) επιπλέον σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης – έχοντας πια τρία που λειτουργούν – , φιλοδοξούμε να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Επίσης για το 2024 θα ήθελα να επισημάνω ότι ολοκληρώθηκε σχεδόν η αντικατάσταση των proper στον Χολαργό, ενώ προχωράει σταδιακά και η αντίστοιχη διαδικασία στου Παπάγου, με αρκετούς δρόμους να έχουν ενταχθεί στη μηχανική αποκομιδή και αρκετά proper να έχουν αποξηλωθεί.
Ακόμα, θα ήθελα να σημειώσω ότι ενώ καταγράφεται αύξηση στα υπολείματα που συλλέγουμε από το σύστημα του καφέ κάδου, η προσπάθεια για την επέκταση και σωστή λειτουργία του δικτύου πρέπει να γίνει πιο εντατική, καθώς στο συγκεκριμένο ρεύμα έχουμε αρκετά περιθώρια βελτίωσης.
Τέλος θέλω να σημειώσω ότι η μετεγκατάσταση της υπηρεσίας καθαριότητας στην έκταση του ΣΜΑ βάσει της μελέτης που με μέριμνα της Τεχνικής Υπηρεσίας ολοκληρώθηκε, και ο εκσυγχρονισμός της εγκατάστασης που προβλέπεται, θα μας δώσει τη δυνατότητα ακόμα καλύτερης οργάνωσης και απόδοσης της υπηρεσίας, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά συλλέγουμε και διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά και υπολείμματα με τον συμβατικό εξοπλισμό που διαθέτουμε. Το 2024 προστέθηκε στο στόλο μας ένα ακόμα απορριμματοφόρο καθώς και ένα νέο πλυστικό μηχάνημα, όμως δεν αρκούν αυτά τα μέσα για να πετύχουμε τους στόχους που θέλουμε.
Η εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού για τη μεταφόρτωση των ανακυκλώσιμων στο χώρο του ΣΜΑ, θα μας δώσει τη δυνατότητα πιο αποτελεσματικής και πιο οικονομικής διαχείρισης, ώστε να μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο λειτουγίας της υπηρεσίας. Αυτή τη στιγμή οι μελέτες αναβάθμισης της εγκατάστασης έχουν ολοκληρωθεί και αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις, ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου.
Διοικητικές υπηρεσίας – εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης
Οι διοικητικές υπηρεσίες του Δημου, το 2024 σήκωσαν το βάρος της συγχώνευσης των Νομικών Προσώπων καθώς και της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του ΟΕΥ.
Ουσιαστικά μετά την ριζική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου μας το 2018, το 2024 επαναδιατυπώθηκαν οι αρμοδιότητες των επιμέρους διευθύνσεων και τμημάτων του Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αρμοδιότητες που ήρθαν στους ΟΤΑ, το νέο νομοθετικό πλαίσιο, και βέβαια τις νέες οργανικές μονάδες που λειτουργούν, όπως επί παραδείγματι η Υπηρεσία Δόμησης.
Ο δήμος μας λειτουργεί μετά την κατάργηση του ΔΟΠΑΠ, του ΔΟΚΜΕΠΑ και των Σχολικών Επιτροπών με εννέα Διευθύνσεις, καθώς στις ήδη υπάρχουσες προστέθηκε η Διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ το Τμήμα Παιδείας αναβαθμίστηκε επίσης σε Διεύθυνση αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα των Σχολικών Επιτροπών καθώς και τις αρμοδιότητες λειτουργίας των δομών προσχολικής ηλικίας.
Ωστόσο, παρά τις εννέα διευθύνσεις και τα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν λόγω νέων αρμοδιοτήτων, λόγω νομοθετικών επιταγών ή ακόμα και για λόγους καλύτερης λειτουργίας με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών, το μόνιμο προσωπικό του Δήμου παραμένει μειούμενο.
Το 2024 συνταξιοδοτήθηκαν 6 μόνιμοι εργαζόμενοι και 3 αορίστου χρόνου, παραιτήθηκαν 2 μόνιμοι εργαζόμενοι και 1 αορίστου χρόνου, ενώ αποχώρησαν με κινητικότητα με μετάταξη 3 εργαζόμενοι και με απόσπαση 1. Συνολικά δηλαδή αποχώρησαν για διάφορους λόγους 16 εργαζόμενοι και προσήλθαν συνολικά 5 εργαζόμενοι με νέες προσλήψεις και 2 εργαζόμενοι από την κινητικότητα.
Σήμερα που μιλάμε, ο Δήμος λειτουργεί με 254. μόνιμους υπαλλήλους, 57 αορίστου χρόνου, και 166 υπαλλήλους ορισμένου χρόνου.
Ουσιαστικά συνεχίζουμε να βασιζόμαστε στους ίδιους ανθρώπους, σε εργαζόμενους που στην πλειονότητά τους έχουν ξεπεράσει ήδη τα είκοσι χρόνια υπηρεσίας, και την ίδια στιγμή οι διαδικασίες προσλήψεων νέου προσωπικού κωλυσιεργούν σημαντικά, παρά τις εγκρίσεις που υπάρχουν ήδη από το 2021.
Στηριζόμαστε καθημερινά στο φιλότιμο των εργαζομένων, στις αποφάσεις των δικαστηρίων που κάνουν δεκτές αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που υποβάλλουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, βασιζόμαστε στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για τους ανέργους άνω των 55 ετών και πολύ συχνά με ανάθεση παράλληλων καθηκόντων σε εργαζόμενους προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα στελέχωσης που παρατηρείται.
Ωστόσο, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις των πολιτών. Είναι γνωστό ότι δεν είμαι θιασώτης της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων. Λέω ναι στη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, όμως δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω την ικανότητα και τη συσσωρευμένη εμπειρία των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και να βασίζομαι ως Δήμαρχος σε αυτούς.
Χρειάζεται όμως να υπάρξει μια σοβαρή μεταρρύθμιση στη λειτουργία των ΟΤΑ και στην αξιοποίηση των στελεχών τους. Φρονώ ότι με τον νέο κώδικα αρκετά πράγματα θα διορθωθούν ή μάλλον θα εκλογικευτούν, και η αξιολόγηση του προσωπικού που τρέχει ήδη από το 2024 θα μας δώσει την δυνατότητα να τροποποιήσουμε τη λειτουργία μας και να ανακατανείμουμε το ανθρώπινο δυναμικό σύμφωνα με τις ικανότητές του.
Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω ότι θεωρώ σημαντική για την αυτοδιοίκηση τη θέσπιση δεικτών επίδοσης για όλους τους Δήμους. Ήδη για το 2024 ανταποκριθήκαμε στη συμπλήρωση όλων των στοιχείων της πλατφόρμας, καταγράφοντας με σχετική τεκμηρίωση το σύνολο των ενεργειών, των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών του Δήμου μας σε όλους του τομείς της δράσης μας. Από τα οικονομικά στοιχεία και τους ισολογισμούς μέχρι τις συντηρήσεις, την ενεργειακή απόδοση των εγκαταστάσεών μας, τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούμε, τα σχολεία και τους παιδικούς μας σταθμούς, τις πολιτιστικές και αθλητικές μας υποδομές, τους κοινόχρηστους χώρους, τις παιδικές χαρές και πολλά άλλα.
Η αξιολόγηση του προσωπικού και των επιδόσεων των δήμων με αντικειμενικά κριτήρια είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά και ένα σημαντικό εργαλείο για την βελτίωση των υπηρεσιών μας.
Ως διοίκηση, δεν φοβόμαστε την αξιολόγηση και την κριτική. Αντίθετα την επιδιώκουμε, αρκεί να γίνεται καλόπιστα και με βάση πραγματικά στοιχεία. Γι αυτό το λόγο όλα αυτά τα χρόνια ακούμε κάθε πολίτη, προσπαθούμε να κανουμε διορθωτικές κινήσεις και να τονώσουμε την άμεση και συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες.
Το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου έχει γίνει πιο άμεσο. Αν δείτε τα στατιστικά στοιχεία εξυπηρέτησης των πολιτών τόσο στα ΚΕΠ που το 2024 αναβαθμίστηκαν και στελεχώθηκαν καλύτερα, όσο και στα τμήματα της Αστικής και Δημοτικής κατάστασης, της υποστήριξης των υπηρεσιών του Δήμου και της Τοπικής Ανάπτυξης και Αδειοδοτησεων, θα διαπιστώσετε ότι παρά την μείωση του προσωπικού η ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σε αυτό ασφαλώς και έχει συμβάλει το ψηφιακό άλμα που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και η ψηφιοποίηση μιας σειράς διαδικασιών από τον Δήμο μας, όμως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.
Από την πλευρά μας, θέλουμε να ωθήσουμε του πολίτες στην επιλογή των ψηφιακών εργαλείων στην επαφή τους με τον Δήμο, και γι αυτό συνεχίζεται αμείωτη η συνεχής ενημέρωση των πολιτών μέσα από τα κανάλια των κοινωνικών δικτύων (κοινότητα viber, facebook, citify κ.ά.). Παράλληλα ο Ιστότοπος του Δήμου αποτελεί την κύρια πηγή πληροφόρησης, ο όγκος της πληροφορίας στην ιστοσελίδα του Δήμου είναι εντυπωσιακός και αυτό αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία όπως παρουσιάζονται στην πιο διαδεδομένη μηχανή αναζήτησης – την google – όπου μάλιστα η αξιολόγηση από τους ίδιους τους χρήστες των υπηρεσιών μας είναι αρκετά ικανοποιητική.
Προφανώς και σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να γίνει μια ανανέωση, να αναμορφωθεί η ιστοσελίδα του Δήμου, να γίνει πιο φιλική και να ενσωματωθούν στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση του έργου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου μας, και εντός του 2025 θα εκκινήσει η ενσωμάτωση νέων εφαρμογών και ψηφιακών εργαλείων που θα βελτιώσουν την επικοινωνία με τους πολίτες και την εξυπηρέτησή τους. .
Οι υπηρεσίες που στέκονται δίπλα στον πολίτη.
Για το τέλος του απολογισμού του 2024 θα αναφερθώ στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, τις υπηρεσίες αιχμής στην προσπάθεια που δίνουμε ως Δήμος να στηρίξουμε τους πολίτες.
Στην Κοινωνική Μέριμνα, στην Παιδεία, στη νέα διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και αυτό της Δημοτικής Αστυνομίας.
Και εδώ νομίζω πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στα Νομικά Πρόσωπα που έκλεισαν τον κύκλο τους αφήνοντάς μας μια κληρονομιά πάνω στην οποία χτίζουμε ώστε να παρέχουμε στους πολίτες ακόμα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες.
Το 2024 συνέχισαν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους οι παιδικοί σταθμοί όπου φιλοξενήθηκαν 434 βρέφη και νήπια, ενώ παραδόθηκε και ο πλήρως ανακαινισμένος στατικά και ενεργειακά 1ος Παιδικός Σταθμός Χολαργού.
Οι δομές του καλοκαιρινού camp και της δημιουργικής απασχόλησης, τα επιμορφωτικά και αθλητικά τμήματα συνέχισαν να λειτουργούν και τα παιδιά μας, σε άρτια οργανωμένες και πολλές φορές σε αναβαθμισμένες και νέες υποδομές είχαν την ευκαιρία να διαπαιδαγωγηθούν, να αθληθούν και να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους.
Επιπλέον, το 2024 συνέχισαν το σημαντικό έργο τους τα δύο δημοτικά πολυιατρεία με τις επισκέψεις να φτάνουν τις 9.500 χιλιάδες περίπου, και το νέο Πολυιατρείο Παπάγου αν και βρίσκεται στην μικρότερη πληθυσμιακά κοινότητα του Δήμου μας να ξεπερνάει σε επισκεψιμότητα το πολυιατρείο του Χολαργού. Η νέα υποδομή που λειτουργούμε από το 2023 φαίνεται ότι αγκαλιάζεται από του πολίτες, και η επένδυσή μας στον τομέα τη προαγωγής της υγείας των πολιτών φαίνεται ότι αποδίδει Ο πήχης που έχουμε βάλει ως διοίκηση στην παροχή υπηρεσιών υγείας μέσα από τα δημοτικά Πολυϊατρεία είναι ψηλά. Συνεχίζουμε την προσπάθεια να στελεχώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα δημοτικά Πολυϊατρεία – πρόσφατα έγινε και πρόσληψη γενικού ιατρού ενώ αναμένονται και προσλήψεις δύο φυσικοθεραπευτών- και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους εξής τομείς:
- Στην υλοποίηση δράσεων πρόληψης
- Στην ενίσχυση του τομέα της φυσικοθεραπείας όπου υπάρχει έντονη ανάγκη, και τέλος
- στην λειτουργία δράσεων για την καταπολέμηση τη άνοιας.
Εδώ θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα Νοητικής Ενδυνάμωσης που υλοποιείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας το Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Υγείας LLM Care, εφαρμόζοντας εξειδικευμένα πρωτόκολλα Νοητικής και Σωματικής Ενδυνάμωσης με τη χρήση νέας τεχνολογίας στους δημότες μας. Το πρόγραμμα επιδιώκει να προάγει την ανεξάρτητη διαβίωση και αυτονομία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και άλλων ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.
Επιπλέον, θέλουμε να συνδέσουμε ακόμα περισσότερο τα δημοτικά πολυιατρεία με τις υπηρεσίες και τις δομές κοινωνικής μέριμνας και τα ΚΑΠΗ, δημιουργώντας ένα πλέγμα δράσεων προς όφελος των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη και χρήζουν στήριξης.
Οι δομές της κοινωνικής μέριμνας κάνουν εξαιρετική δουλειά έχοντας πλήρη χαρτογράφηση των αναγκών των συμπολιτών μας, και οι δομές του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου και των Κέντρων Κοινότητας εξυπηρετούν ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας, με τα αιτήματα στα οποία ανταποκρίθηκαν οι υπηρεσίες να ξεπερνούν τα 1250.
Στο δε τομέα του πολιτισμού, ο Δήμος μας με το αντίστοιχο τμήμα, τα επιμορφωτικά τμήματα, αλλά και την επιτροπή του Φεστιβάλ προσφέρουν στο σύνολο των κατοίκων μια πλειάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επιπρόσθετα, ο Δήμος μας έχει εμπλουτίσει περαιτέρω τη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης, και ανά τακτά διαστήματα φιλοξενούμε και προσωρινές εκθέσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σε συνεργασία με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς πολιτισμού, όπως με τη Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Πολιτισμού, τις Πρεσβείες της Ιταλίας και της Ισπανίας, κα.
Οι αίθουσες του Δημαρχείου, το Κηποθέατρο, το υπαίθριο θεατράκι και οι πλατείες μας φιλοξενούν εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια του έτους, με αρκετές από αυτές να κερδίζουν το εδνιαφέρον και τα θετικά σχόλια των πολιτών.
Κάποιες από αυτές είναι οι Ημέρες Περικλέους, οι Ημέρες Νεολαίας, η έκθεση με θέμα «Στους Πρόποδες του Υμηττού – Ιστορία και Μνημεία στην Περιοχή του Δήμου Παπάγου-Χολαργού», η δωρεάν προβολή ταινιών, οι βραβεύσεις μαθητών, κ.α.
Σημαντική στιγμή για το 2024 η διοργάνωση του 30ου Φεστιβάλ του Δήμου μας, το οποίο διεξήχθη με τιμώμενο πρόσωπο τον επίτιμο Δήμαρχο Βασίλειο Ξύδη που ξεκίνησε αυτό τον σημαντικό για την πόλη θεσμό, και η έκδοση του επετειακού λευκώματος η έκδοση του οποίου χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και που σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας.
Το Κηποθέατρο προσελκύει ολοένα και περισσότερους καλλιτέχνες, η Κάρτα Νέων έδωσε τη δυνατότητα στους νέους της πόλης να παρακολουθήσουν δωρεάν παραστάσεις του Φεστιβάλ, και η πρωτοβουλία μας να επεκτείνουμε τη διάρκεια αλλά και να δώσουμε στο φεστιβάλ έναν πιο εξωστρεφή χαρακτήρα δικαιώνεται από την ίδια τη συμμετοχή του κόσμου.
Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στα αυτοτελή τμήματα Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας. Με την καθοδήγηση των αρμόδιων αντιδημάρχων και εντεταλμένων συμβούλων, με τη συμπαράσταση δημοτικών συμβούλων, αλλά και της ΔΑΠΑΧΟ, στους ανθρώπους αυτούς ακουμπάμε στις δύσκολες στιγμές και από αυτούς περιμένουμε πολλές φορές να βάλουν τάξη και να ρυθμίσουν καλύτερα τη λειτουργία της πόλης.
Βλέποντας κανείς τα νούμερα στον απολογισμό της Δημοτικής αστυνομίας και επειδή συχνά κατηγορούμαστε για απραξία και ανοχή απέναντι σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, νομίζω ότι θα καταλάβει ότι η στάση μας είναι απολύτως διαφορετική. Το 2024 βεβαιώθηκαν 4.025 παραβάσεις του ΚΟΚ και του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου μας. Ανάμεσα σε αυτές και αρκετά πρόστιμα σε εργολάβους και εταιρείες κοινής ωφελείας που έκαναν έργα στο Δήμο μας. Αρκετά πρόστιμα και σε πολίτες και επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τον Κανονισμό Καθαριότητας Πρασίνου και Κοινοχρήστων Χώρων, ενώ παράλληλα το 2024 αποσύρθηκαν από τους δρόμους της πόλης 32 εγκαταλελειμμένα οχήματα.
Και σε αυτή την πολιτική θα επιμείνουμε. Υπάρχουν κανόνες και οι κανόνες ισχύουν για όλους.
Όσον αφορά στην Πολιτική Προστασία, είναι σαφές ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Το 2024 σημειώθηκαν στη χώρα πυρκαγιές πριν ακόμα την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου – ήδη από τον μήνα Μάρτιο – λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αντίθετα με τις καιρικές συνθήκες που βιώνουμε φέτος με τις συχνές βροχές. Κάθε έτος προσαρμοζόμαστε, βελτιώνουμε τη λειτουργία μας, ανανεώνουμε και εμπλουτίζουμε τον εξοπλισμό μας, Το 2024 προσθέσαμε στα μέσα που διαθέτουμε
- ένα μικρό εκσκαφέα
- ένα πυροσβεστικό όχημα μέσω του προγράμματος του ΣΠΑΥ
- ένα επιπλεόν σύστημα αποχιονισμού (λεπίδα) που προσαρμόζεται στα οχήματα που διαθέτουμε, και
- έναν διασκορπιστή άλατος.
Παράλληλα επικαιροποιούμε το σχέδιο δράσης μας, τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα αντίδρασης απέναντι σε κάθε φαινόμενο. Με τη σημαντική συμβολή των εθελοντών μας και το φιλότιμο των εργαζομένων ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και τις ανάγκες που κάθε χρόνο αυξάνονται.
Για το 2024 είναι νομίζω άξια ειδικής αναφοράς η πλήρης ενεργοποίηση και επιχειρησιακή λειτουργία της δεξαμενής υδροληψίας ελικοπτέρων. Στο πλαίσιο της άσκησης «Δια πυρός 2024» που οργανώθηκε στον Υμηττό, συμπεριλήφθηκε στο σενάριο η χρήση τη δεξαμενής που έχουμε, και λίγο καιρό μετά, τον Ιούλιο του 2024, ήταν καταλυτική η συμβολή των υποδομών μας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Παιανία που λόγω του έντονου αέρα απειλούσε τον Υμηττό. Η δουλειά που γίνεται είναι επισταμένη, η συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς συνεχής και εν μέσω αντιπυρικής περιόδου ευχόμαστε όλοι και αυτό το καλοκαίρι να περάσει ήσυχα για τον Υμηττό μας.
Μέριμνα για τα αδέσποτα
Τέλος θα κάνω αναφορά στο Πρόγραμμα του Δήμου μας για την προστασία των αδέσποτων ζώων.
Το 2021 νομοθετήθηκε το πρόγραμμα Άργος με στόχο την προστασία των αδέσποτων ζώων αλλά και τον καθορισμό κανόνων για τους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων.
Ουσιαστικά με το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποδόθηκε πλήρως η ευθύνη για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στους δήμους, χωρίς βέβαια να μεταφερθούν επιπλέον πόροι, και δίχως να γίνεται πρόβλεψη για εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ μόλις πρόσφατα ξεκίνησε η συζήτηση για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να μπορούν τόσο οι Δήμοι όσο και οι εθελοντές αλλά και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να λειτουργήσουμε για την ευζωία των ζώων.
Από την πλευρά μας, βελτιώνουμε και επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας κάθε χρόνο. Με τη συνεργασία των εθελοντών έχουμε οργανώσει την περισυλλογή, τη μεταφορά και την ορθή περίθαλψη των ζώων. Κύριος στόχος μας είναι η αύξηση των στειρώσεων ώστε να μετριάσουμε τον αριθμό των αδέσποτων ζώων – ενδεικτικά το 2024 κάναμε 314 στειρώσεις έναντι 230 το 2023 – η συνεχής ενημέρωση του Μητρώου αδέσποτων ζώων ώστε να παρακολουθούμε τη διαχείρισή τους και τέλος η περίθαλψη όλων των ζώων στα διοικητικά μας όρια.
Η άσκηση είναι δύσκολη, όχι μόνο για εμάς αλλά για όλους τους δήμους, και για τους εθελοντές και για το αρμόδιο υπουργείο ακόμα. Όμως, δεν θα σταματήσουμε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, να αναζητούμε τη συνεργασία των εθελοντών που προσφέρουν καθημερινά στην υλοποίηση του προγράμματος, και από κοινού μέρα με τη μέρα να γινόμαστε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο των εργαζομένων του Δήμου μας για τα όσα προσφέρουν.
Τους εργαζόμενους που με επαγγελματισμό και συνέπεια προσπαθούν καθημερινά να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες και τα αιτήματα των πολιτών.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τους αντιδημάρχους, που με μεράκι και πολλές φορές χωρίς ωράριο δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για τη λειτουργία του δήμου.
Θέλω να ευχαριστήσω και τους δημοτικούς συμβούλους, αυτούς που με τις προτάσεις τους συμβάλλουν στην πρόοδο του Δήμου και της πόλης μας.
Έχω πει πολλές φορές ότι κανείς δεν περισσεύει.
Πρέπει όμως ο καθένας από εμάς να αναλογιστεί ποιος είναι ο ρόλος του σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο και με ποιο τρόπο οι θέσεις και οι αποφάσεις μας συμβάλουν θετικά στη ζωή των πολιτών.
Από την πλευρά της διοίκησής μας, αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά ώστε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στους πολίτες.
Με σχέδιο, διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα συνεχίζουμε μια πορεία που από το 2014 έχει βελτιώσει τις υποδομές του δήμου, έχει επεκτείνει τις παρεχόμενες στους κατοίκους υπηρεσίες και παράλληλα έχει θέσει ισχυρές βάσεις για το μέλλον.