«Ασφαλή τρόφιμα»: Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2015 (τ. 43)

xrisa

Πόσο συχνά αναρωτιόμαστε αν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι ασφαλή; Γνωρίζουμε αν είναι απαλλαγμένα από βακτήρια, ιούς, παράσιτα, χημικά, άλλες μολύνσεις, πρόσθετα και προσμίξεις; Γνωρίζουμε ότι πάνω από 200 ασθένειες που κυμαίνονται από τη διάρροια μέχρι τον καρκίνο, έχουν ως αιτία μη ασφαλή τρόφιμα;

Αυτά μεταξύ των άλλων μας επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα

Υγείας, στις 7 Απριλίου, όρισε ως σύνθημα: «Ασφαλή τρόφιμα». Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία. Οι ασθένειες που οφείλονται σε ακατάλληλα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων και την ευημερία. Μη ασφαλή τρόφιμα δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο ασθενειών και κακής διατροφής, ιδιαίτερα όσον αφορά τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους αρρώστους. Οι ασθένειες που προέρχονται από ακατάλληλα τρόφιμα παρεμποδίζουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, ενώ επηρεάζουν αρνητικά, τον τουρισμό και το εμπόριο.

Η διαχείριση των τροφίμων, από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση τους, είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Φυσικά, ο λεπτομερής έλεγχος των τροφίμων από τις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας είναι σημαντικός για την αποφυγή της νοθείας των τροφίμων. Περισσότερο όμως από όλα τα μέτρα παίζει ρόλο η ευαισθητοποίηση όλων στο να λαμβάνουν κάθε μέτρο ώστε η τροφή τους να είναι ασφαλής.