Γαλακτομπούρεκο για την Κυριακή της Τυρινής
Γαλακτομπούρεκο: Η Αγαπημένη Λιχουδιά των Αποκριών και της Κυριακής της Τυρινής
Το γαλακτομπούρεκο είναι συνδεδεμένο με τις Απόκριες και πολλοί το φτιάχνουν για την Κυριακή της Τυρινής. Σας δίνουμε παρακάτω τη συνταγή για πολίτικο γαλακτομπούρεκο
ΥΛΙΚΑ
600 γρ. φύλλο κρούστας
200 γρ. φρέσκο βούτυρο άριστης ποιότητας
Για την κρέμα
2+1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες
1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπας ζάχαρη
4 αυγά
3 βανίλιες(προαιρετικά βάζουμε ξύσμα λεμονιού ή ό,τι άλλα εσπεριδοειδή αγαπάμε)
50 γρ.βούτυρο τύπου Κερκύρας ή αγελαδινό
Σιρόπι:
4+1/2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 βανίλια
χυμό μισού λεμονιού
κανέλα!!!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός λεμονιού, σε κατσαρόλα και από το σημείο βρασμού μετράμε 7 λεπτά ακριβώς!
Αποσύρουμε και ρίχνουμε το χ.λεμόνι.
Κρέμα
Το μυστικό μιας αφράτης κρέμας είναι οπωσδήποτε να χτυπήσουμε τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή και μετά χτυπώντας να προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν.
Αφού τελειώσαμε με τ’αυγά,βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεστάνει.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι ,σα βροχή, που σημαίνει όχι με μιας, ανακατεύοντας συνέχεια. Αφήνουμε τη κρέμα να δέσει, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα με ξύλινη σπάτουλα και αποσύρουμε όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
Μακριά από τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες(ξανά ανακάτεμα!).
Αφού αυτά γίνουν, έρχεται η ώρα των αυγών, τα οποία προσθέτουμε σιγά σιγά.. Όταν πάει κι αυτό θα έχουμε μια αφράτη μυρωδάτη κρέμα να αχνίζει, την οποία θα αφήσουμε να περιμένει ώσπου να ετοιμάσουμε τα φύλλα, χωρίς να ξεχνάμε να την ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην κάνει κρούστα.
Στρώσιμο
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, (ίσα να λιώσει, όχι να κάψει) και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να φτάσει στο στάδιο που αρχίζει να πήζει.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί
Στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα και φροντίζοντας να περισσεύουν αρκετά έξω από το χείλος του ταψιού.
Ρίχνουμε την κρέμα και γυρίζουμε επάνω της τα φύλλα που περισσεύουν γύρω γύρω.
Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα.
Με μία μαλακή σπάτουλα, μπήγουμε τις άκρες που εξέχουν στα πλαϊνά.
Χαράζουμε επιφανειακά σε κομμάτια.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, να ρουφήξει στις χαρακιές.
Ραντίζουμε µε λίγο νερό την επιφάνεια για να μην ανασηκώνεται στο ψήσιμο.
Ψήνουμε στους 180ºC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.
Βγάζουμε από το φούρνο και το περιχύνουμε λίγο λίγο με το κρύο σιρόπι.
Περιμένουμε να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε για σερβίρισμα.