Η παιδεία στο δήμο μας : Όραμα και πράξη!

Αρθρο της Χρύσας Παρίση
Αρθρο της Χρύσας Παρίση
Πολλοί μιλούν για τα προβλήματα της πατρίδας μας  ξεχνώντας να ξεκινήσουν από τη πιο βασική πρόκληση : Τον ανθρώπινο παράγοντα!
Οι άνθρωποι είναι αυτοί που αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα ενός τόπου , που αντιμετωπίζουν τα  μειονεκτήματα, που δίνουν νόημα και ουσία στη ποιότητα ζωής ,της κοινωνίας ,της πόλης .Για αυτό και όταν σκεφτόμαστε για το μέλλον ενός τόπου οφείλουμε να αρχίζουμε από την  παιδεία .

Οι πιο αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη   έχουν  τα πιο εξελιγμένα συστήματα παιδείας. Αυτό είναι αποτέλεσμα διαρκών και σημαντικών  επενδύσεων.

Η πατρίδα μας δυστυχώς είναι πίσω .Τα προβλήματα στη παιδεία τα ξέρουμε όλοι και τα ζούμε καθημερινά .Υποχρηματοδότηση ,λανθασμένη φιλοσοφία , αλλά και διοικητικά προβλήματα. Αποσπασματικές παρεμβάσεις που γίνονται χωρίς σχεδιασμό, όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά δημιουργούν καινούργια.

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι  αθεράπευτη πληγή στην εκπαίδευση είναι η γραφειοκρατία. Η γραφειοκρατία ως φιλοσοφία αλλά και ως τρόπος λειτουργίας …

Δυστυχώς ,το εκπαιδευτικό μας σύστημα στενάζει κάτω από κομματικές παρεμβάσεις και ένα βαρύ συγκεντρωτικό, περίπλοκο  και γραφειοκρατικό σύστημα  που προκαλεί αγκυλώσεις οι οποίες καταλήγουν σε αύξηση του κόστους και κάθετη πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Χρειάζεται συνολική και σε βάθος μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Προϋπόθεση για αυτό είναι η  αποκέντρωση !

Να ζωντανέψουν τα σχολεία μας. Αυτή θα είναι η δική μας απάντηση. Δράση και ανάληψη ακόμα περισσότερων πρωτοβουλιών.

Να δοθεί περισσότερος χώρος στις εκπαιδευτικές  κοινότητες και στους Δήμους ,ώστε να αναπτυχθούν νέες δυναμικές από αυτούς που έχουν το βασικό κίνητρο να δουν τα σχολεία τους να καλυτερεύουν :Τους γονείς ,τους μαθητές ,τους δασκάλους αλλά και  τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

Στο Δήμο Παπάγου Χολαργού έχουμε την μεγάλη τύχη να διαθέτουμε μια πολύ ενεργή σχολική κοινότητα .Αλλά και  μια δημοτική διοίκηση που δείχνει έμπρακτα την ευαισθησία της στα θέματα των σχολείων μας .

Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε όλοι μαζί ένα οδικό χάρτη δράσεων για την επόμενη δεκαετία .

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι αυτό της βασικής υποδομής .Έχουμε πολλά παιδιά στα σχολεία μας ,μόνο που αυτά χρειάζονται άμεσα περισσότερους εκπαιδευτικούς χώρους .

Εδώ οφείλουμε όλοι να ενώσουμε δυνάμεις ,δημοτικές παρατάξεις ,κόμματα ,εκπαιδευτική κοινότητα και απλοί πολίτες ώστε να διεκδικήσουμε από την ελληνική πολιτεία αυτά που δικαιούμαστε :

Ένα νέο πρόγραμμα σχολικής στέγης σε βάθος 10ετίας, εκμεταλλευόμενοι κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο όπως  χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κρατικά χρημαματοδοτικά προγράμματακλπ. Οι ανάγκες είναι πολύ πιεστικές .

Σε πρώτη φάση είναι απαραίτητη η προώθηση των ενεργειων για την έγκριση των μελετών που αφορούν την επέκταση των κτιρίων του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζονται το 2ο & 3ο δημοτικά σχολεία Παπάγου, θέμα το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά από την ΚΤΥΠ. Η αξιοποίηση του οικοπέδου ιδιοκτησίας κτιριακών υποδομών, που βρίσκεται στην οδό Κλειούς  στο Χολαργό. Επίσης  θα χρειαστούμε ακόμα  μια σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και δημιουργία αιθουσών στα νηπιαγωγεία για την φιλοξενία των προνηπίων που από το 2020 υποχρεωτικά θα φοιτούν στα σχολεία.

Από κει και ύστερα πρέπει να δούμε πως θα αναβαθμίσουμε άμεσα τη σχολική διαδικασία .

Ο Δήμος μας έχει αυξήσει σημαντικά τα τελευταία  χρόνια τις δαπάνες για  συντηρήσεις και εξοπλισμούς και υπάρχει η δέσμευση ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο .

Όμως ,θα ήταν λάθος για πολλούς λόγους ,να περιμένουμε μόνο από το Δήμο μας να σηκώνει όλα τα φορτία .

Έχουμε την ανάγκη να κινητοποιήσουμε την κοινωνία των πολιτών σε ένα όραμα ευρύτερο ,που δεν αφορά μόνο το δήμο αλλά ολόκληρη τη τοπική μας κοινωνία .

Να φτιάξουμε τα σχολεία του μέλλοντος!

Σχολεία κέντρα πολιτισμού και δημιουργίας. Βάσεις για την εξάπλωση του αθλητισμού και κύτταρα τοπικής δημοκρατίας .Σχολεία ζωντανοί  οργανισμοί που θα  εφαρμόζονται  νέες ιδέες που βελτιώνουν τη σχολική ζωή των παιδιών.

Το  πρόγραμμα των παιδιών να είναι εμπλουτισμένο με ποικίλες δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο κάθε μέρα θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για κάθε παιδί.

Μέσα από νέους θεσμούς , μαθητικούς διαγωνισμούς ,διοργάνωση φεστιβάλ πολιτισμού αλλά και μικρών πρωταθλημάτων.

Να δημιουργηθούν στα σχολεία μας λέσχες βιβλιοφιλίας  και να αξιοποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες μικρές βιβλιοθήκες.

Να γίνονται δράσεις σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία της πόλης μας αλλά και  άλλες πολιτιστικές  επιχειρήσεις ,όπως τα ωδεία μας ,βάζοντας τη μουσική στις ζωές των παιδιών μας με πιο συστηματικό τρόπο.

Να κινητοποιήσουμε τα αθλητικά μας σωματεία σε δωρεάν μαθήματα και επιδείξεις αθλημάτων αλλά και στην συνδιοργάνωση σχολικών πρωταθλημάτων .

Να σταθούμε δίπλα στους γονείς με τη συμβουλευτική γονέων ,πιθανώς και με την εθελοντική προσφορά επιστημόνων της πόλης .

Να ανεβάσουμε ταχύτητες στις  εθελοντικές δράσεις των μαθητών ,των γονιών ,των εκπαιδευτικών .

Να χτίσουμε συνεργασίες με μεγάλα Μουσεία και πολιτιστικούς φορείς.

Να κάνουμε τη διαφορά στην υιοθετώντας νέες τεχνολογίες ,δημιουργώντας ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα συνεργασίας με χορηγούς ,εντός και εκτός των συνόρων του δήμου μας .

Να δημιουργήσουμε τη δική μας μικρή Βουλή των εφήβων αλλά και ένα σοβαρό πλαίσιο βραβείων και τιμητικών διακρίσεων σε όλους τους τομείς δίνοντας εμείς τις αξίες στη κοινωνία μας .

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε άμεσα .

Αρκεί να είμαστε μαζί !

Δήμος, κοινωνία ,εκπαιδευτική κοινότητα .

Το όραμα  για το σχολείο του μέλλοντος δεν μπορεί να είναι  μόνο μιας δημοτικής διοίκησης ,όσο και προοδευτική και να είναι .

Οφείλει να είναι όραμα μιας ολόκληρης κοινότητας και μιας ολόκληρης κοινωνίας .