Παιδεία και Πολιτισμός: έννοιες ταυτόσημες (τ. 41)
Οι έννοιες Παιδεία και Πολιτισμός, όπως και αν τις προσεγγίσουμε, είναι στενά δεμένες μεταξύ τους. Η μία προϋποθέτει την άλλη, η μία οδηγεί και προσδιορίζει την άλλη.
Η έννοια της Παιδείας, που συχνά την ταυτίζουμε με την «εκπαίδευση», είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ευρεία. Ειδικά στη γλώσσα μας, δεν αναφέρεται σε ένα ευρύτατο πεδίο καλλιέργειας και μόρφωσης. Δηλαδή σε ένα πεδίο πολιτισμικών στοιχείων. Ωστόσο, ελάχιστοι συνδέουν την εκπαίδευση με τον πολιτισμό και το σχολείο με την ποιοτική πολιτιστική δημιουργία.
Το σχολείο, το μουσείο, η βιβλιοθήκη, η πινακοθήκη, το θέατρο είναι χώροι Παιδείας και ταυτόχρονα έκφρασης Πολιτισμού. Το βιβλίο, η μουσική, η ζωγραφική, η ποίηση, η λογοτεχνία είναι πολιτιστικές δράσεις που βέβαια συμβάλλουν στη γενικότερη παιδεία, ειδικά των νέων.
Στην έννοια του πολιτισμού επίσης, όπως αυτή μας έρχεται από την αρχαιότητα, εμπεριέχεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Πόλη και η συγκρότηση της ζωής σ’ αυτήν.
Με την έννοια αυτή ο πολιτισμός αναφέρεται σε κάθε πτυχή της ζωής μας και έτσι θα πρέπει να αποτελεί την βάση για κάθε δράση μας: κοινωνική μέριμνα, καθαριότητα, περιβάλλον, συντήρηση υποδομών, αθλητισμός, ανάδειξη των δημιουργικών δυνατοτήτων μικρών και μεγάλων.
Όλα περικλείονται στην έννοια του πολιτισμού αποτελώντας τομείς δράσεις και δημιουργίας για μια σύγχρονη δημοτική αρχή.
Μέσα από πολιτιστικές εξορμήσεις, προγράμματα, δημιουργικές απασχολήσεις και δια βίου μάθησης και άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα μπορούμε να προσφέρουμε ένα σύνολο πολιτιστικών αγαθών, δίνοντας εναλλακτικές λύσεις απομάκρυνσης από τα προϊόντα της υποκουλτούρας που πλουσιοπάροχα προσφέρονται κυρίως από τα ΜΜΕ.