Τόμας Πέρρυ ένας μαθητής της πόλης μας προτείνει …

Ο Τόμας Πέρρυ
Ο Τόμας Πέρρυ
Ο Τόμας Πέρρυ είναι σήμερα μαθητής της Α’Λυκείου Παπάγου και πριν από δύο χρόνια αναδείχθηκε πρώτος από τους νικητές σε πανελλήνιο διαγωνισμό εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας με το προαναφερόμενο θέμα.
Να λοιπόν τι έγραψε ο Τόμας το 2014

Απλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν στο σχολείο και να βελτιώσουν τη σχολική καθημερινότητα, χωρίς να χρειαστούν χρήματα

«Τα μαθητικά μας χρόνια, τα πιο καθοριστικά στη ζωή μας, θα μπορούσαν να γίνουν πιο ευχάριστα και χρήσιμα αν γίνονταν κάποιες παρεμβάσεις στην εμφάνιση και στη λειτουργία του σχολείου.

Η πρώτη παρέμβαση έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση του σχολείου. Τα σχολικά κτίρια είναι γκρίζα, ψυχρά και μονότονα και δεν μας προδιαθέτουν θετικά. Οι μαθητές που ασχολούνται με την τέχνη θα μπορούσαν να ζωγραφίσουν τους τοίχους και τις αίθουσες των σχολείων. Με τον τρόπο αυτό θα έμπαινε στα σχολεία μας ένας αέρας ανανέωσης, ελευθερίας και ζωντάνιας που θα τα μετέτρεπε από μέρη βαρεμάρας σε σημεία ενδιαφέροντος για εμάς τους μαθητές γιατί θα κέντριζαν τη ματιά τις αισθήσεις και τη φαντασία μας.

Επίσης, θα πρότεινα το σχολείο να είναι συνέχεια ανοιχτό σε όλες τις δραστηριότητές μας, ακόμα και στα πάρτυ. Εμείς τα παιδιά έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε ότι το σχολείο είναι το δικό μας κτήριο όπου μπορούμε να διασκεδάζουμε και όχι ένας χώρος που πας να μάθεις γνώσεις ξεκομμένες από την υπόλοιπη ζωή. Επομένως νομίζω ότι θα έπρεπε το σχολείο να είναι το πρωί ανοιχτό για τα μαθήματα και το απόγευμα για τις εξωσχολικές δραστηριότητες όπως μαθήματα χορού, ζωγραφικής σκακιού και διάφορους αγώνες. Τα σαββατοκύριακα να επέτρεπε τα πάρτυ. Αυτό θα μας έφερνε πιο κοντά στο να νιώσουμε ότι το σχολείο είναι το δεύτερό μας σπίτι.

Η επόμενη παρέμβαση αφορά στο πώς να μάθουμε να λειτουργούμε αρμονικά σαν ομάδα. Γι’αυτό το λόγο θα πρότεινα να γίνονται εβδομαδιαίες συζητήσεις στην τάξη για το πώς σκεφτόμαστε και πώς νιώθουμε για εμάς και τους άλλους, για το τι μας φοβίζει, τι μας προβληματίζει τι μας αρέσει και τι επιδιώκουμε για το μέλλον. Νομίζω ότι μέσα από μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μαθαίναμε να είμαστε πιο ανοιχτοί μεταξύ μας και να μοιραζόμαστε τα προβήματά μας με τους άλλους, θα γινόμασταν μια ομάδα με συνοχή και αλληλεγγύη. Επιπλέον, οι καθηγητές μας θα μας γνώριζαν σαν άτομα ολόκληρα, με αγωνίες, αξίες, όνειρα και στόχους, και όχι μόνο σαν κάποιους που μπορεί να είναι ή να μην είναι καλοί στη γλώσσα ή στα μαθηματικά. Όλα αυτά θα βελτίωναν τη διάθεσή μας, το κλίμα στην τάξη και θα ανέβαζαν τις επιδόσεις μας.

Τέλος θα πρότεινα να καθιερωθεί ακόμα ένα μάθημα στα σχολεία, το μάθημα ζωής, όπου θα μας δίδασκαν για τις ανθρώπινες σχέσεις, τα αισθήματα, το πώς αγαπάμε, πώς συναναστρεφόμαστε τους άλλους πώς παντρευόμαστε και άλλα πολλά. Δυστυχώς, δεν αρκεί να μαθαίνουμε μόνο αρχαία και μαθηματικά, ακόμα και αν αυτά μας ακονίζουν το μυαλό. Γιατί πώς να ασχοληθούμε με το μυαλό μας όταν σαν έφηβοι δυσκολευόμαστε να πλησιάσουμε μια κοπέλα ή δεν ξέρουμε τι να κάνουμε τα συναισθήματά μας που κάποιες φορές μας μπουκώνουν; Το σχολείο έχει αφήσει αυτά τα θέματα έξω από τη διδακτέα ύλη και έτσι τα μαθαίνουμε από εδώ και από εκεί, από μισόλογα και από ό,τι μπορεί να καταλάβει ο καθένας μας. Αυτά όμως είναι τα θέματα που θα μας κάνουν πιο ώριμους στη ζωή και θα μας μάθουν πώς να αναλαμβάνουμε αργότερα την ευθύνη του εαυτού μας και των άλλων, έτσι ώστε να συμβάλλουμε στο να γίνει η χώρα μας καλύτερη για όλους μας.

Αυτές οι ιδέες είναι απλές και δεν χρειάζονται χρήματα, όμως θα μπορούσαν να βελτιώσουν πολύ τη σχολική καθημερινότητα γιατί θα έφερναν το σχολείο πιο κοντά στα δικά μας αισθήματα.»

Δεν ξέρουμε για εσάς, πάντως εμάς μας εντυπωσίασε αυτή η έκθεση του Τόμας που με απλό, ανεπιτήδευτο και ειλικρινή τρόπο μπόρεσε μέσα σε λίγες γραμμές να θέσει κάποια καίρια θέματα που απασχολούν τον ίδιο και τους συνομιλήκους του και να προτείνει συγκεκριμένες ανέξοδες λύσεις.

Επειδή λοιπόν εμείς σε αυτή την ιστοσελίδα έχουμε αποφασίσει και το έχουμε αποδείξει να δίνουμε και λόγο και βήμα στη νέα γενιά πήραμε μια συνέντευξη από τον Τόμας δυο χρόνια μετά την έκθεση αυτή που σύντομα θα δημοσιεύσουμε.

Γι΄αυτό μείνετε συντονισμένοι !