Καρυδόπιτα παραδοσιακή
Μια παραδοσιακή συνταγή για καρυδόπιτα από τη Σιάτιστα θα σας δώσουμε σήμερα .Μια συνταγή που πέρασε από γενιά σε γενιά και έφτασε και στα δικά μας χέρια χάρη στην αγαπητή μας φίλη Ελένη !
Υλικά
2 φλιτζάνια καρυδόψιχα
5 αυγά
100 γρμ κουβερτούρα τριμμένη
¾ φλιτζανιού Βιτάμ
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια αλεύρι Φαρίν Απ και τρία κουταλάκια baking powder
1 ποτηράκι κονιάκ
1 κουταλιά σούπας κοφτή σκόνη κανέλλα
1 κουταλάκι σκόνη γαρύφαλλο σκόνη
Λίγο αλάτι
Για το σιρόπι
6 φλιτζάνια ζάχαρη [1 κιλό ζάχαρη περίπου]
6 φλιτζάνια νερό
Φλούδα λεμονιού
Ξύλο κανέλλα
Εκτέλεση
Τρίβουμε τη σοκολάτα σε τρίφτη ή στο μούλτι και την καρυδόψιχα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με λίγη ζάχαρη.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βιτάμ [λιωμένο] και τα αυγά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ρίχνουμε το μίγμα διαδοχικά με το κονιάκ στον κάδο. Αφού ανακατευθούν καλά ,ρίχνουμε στο μίγμα τα καρύδια και τη σοκολάτα.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ,αδειάζουμε το μίγμα ομοιόμορφα και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο όπου το ψήνουμε για μια ώρα στους 180-200 βαθμούς.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντάς το για δέκα λεπτά περίπου.
Περιχύνουμε με το σιρόπι όσο είναι η καρυδόπιτα είναι ζεστή.
Όταν κρυώσει η καρυδόπιτα μπορείτε να τη διακοσμήσετε είτε με καρύδια, είτε με τρούφα πολύχρωμη όπως εδώ, είτε με λιωμένη σοκολάτα άσπρη ή μαύρη.
Καλή επιτυχία !
Ελένη Δ.