Tiramisu η αυθεντική ιταλική συνταγή από τη Sophia Loren !

Της Ειρήνης Γαβαλά-Χαρδαλιά (*)
Η Sophia Loren σαν γνήσια Ιταλίδα εκτός από αστέρι διεθνούς βεληνεκούς είναι και μια εξαιρετική μαγείρισσα και με την ιδιότητα αυτή έχει εκδώσει πολλά βιβλία μαγειρικής με γνήσιες ιταλικές συνταγές που έχουν φυσικά γίνει ανάρπαστα !
Σήμερα σας δίνουμε λοιπόν την πετυχημένη συνταγή της για ένα πολύ αγαπητό γλυκό το tiramisu που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Recipes and Memories.
Υλικά
3 αυγά χωρισμένα [σε κρόκους και ασπράδια]
5 κουταλιές σούπας ζάχαρη
6 ουγγιές μασκαρπόνε [1ουγγιά =28.3 γρμ]
1 μεγάλο πακέτο σαβαγιάρ [περίπου 36 κομμάτια]
1 φλυτζάνι λικέρ πορτοκάλι
1 φλυτζάνι καφέ εσπρέσο
2 ουγγιές πικρή σοκολάτα τριμμένη
1½ φλυτζάνι άγλυκο κακάο σκόνη
Εκτέλεση
Χτυπήστε καλά τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη σε ένα μπωλ.
Σε άλλο μπωλ χτυπήστε τα ασπράδια πολύ καλά να γίνουν μαρέγκα
Σε ένα τρίτο μεγαλύτερο μπωλ αναμίξτε τους κρόκους με το μασκαρπόνε και μετά προσθέστε και ανακατέψτε απαλά τα ασπράδια .
Βάλτε στο ταψί σας [ορθογώνιο παραλληλόγραμο] μία στρώση σαβαγιάρ ,περιχύστε τα με το μισό λικέρ και το μισό εσπρέσο και πασπαλίστε με το κακάο[λίγο περισσότερο από το μισό]
Καλύψτε το μίγμα με ένα δεύτερο στρώμα σαβαγιάρ και περιχύστε τα με το υπόλοιπο λικέρ και εσπρέσο.
Βάλτε το ταψί σας στο ψυγείο όπου θα το αφήσετε για τουλάχιστον 12 ώρες . Το tamisu μπορεί να ετοιμαστεί και 24 ώρες πριν τo σερβίρισμα.
Λίγο πριν το σερβίρισμα πασπαλίζετε το γλυκό με το υπόλοιπο κακάο.
Yπέροχο και δροσερό επιδόρπιο κυρίως για τώρα στις γιορτές !
Ευχαριστούμε Sophia !
(*)Η κ. Ειρήνη Γαβαλά – Χαρδαλιά είναι Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων & Συμπαραγωγών. Σύμβουλος έκδοσης στην ιστοσελίδα www.kosmonea.gr.
(kosmonea.gr)