Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Ξεκινά από σήμερα.

Ανακαινίζω – Νοικιάζω
Ανακαινίζω – Νοικιάζω
Ξεκινά από σήμερα (05.04.24), το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Ενοικιάζω”, με στόχο την ενεργοποίηση 12.500 κλειστών ακινήτων προς ενοικίαση, προσδίδοντας έτσι ώθηση στην αγορά ακινήτων που προορίζονται για κατοικία.

Οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Ενοικιάζω” μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση 40% του κόστους ανακαίνισης, με μέγιστο ποσό τα 10.000 ευρώ, διαθέτοντας συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση στο πρόγραμμα είναι:

  • Οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
  • Όριο περιουσιακού κώδικα έως 300.000 ευρώ.

Μετά τις απαραίτητες επικυρώσεις από την Διεύθυνση Υποδομών και Πολεοδομίας (ΔΥΠΑ), οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν αυτόματα ενημέρωση για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής τους.

Η επόμενη διαδικασία περιλαμβάνει την άμεση εκταμίευση του προβλεπόμενου ποσού προκαταβολής, ισούμενου με το 50% του προϋπολογισμού επιδότησης.

Κριτήρια και προϋποθέσεις:

  • Τα ακίνητα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 100 τ.μ. και να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή.
  • Σημειώνεται ότι ως «κλειστές» κατοικίες ορίζονται εκείνες που έχουν δηλωθεί ως «κενές κατοικίες» στο Εθνικό Κτηματολόγιο (Ε2) τα τελευταία τρία χρόνια.
  • Απαραίτητο προαπαιτούμενο αποτελεί η αγορά εργασιών και υλικών με τη χρήση τιμολογίων, τα οποία υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να ενοικιάσουν το ακίνητο για τρία έτη μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, και αποδεικνύουν τη συμφωνία αυτή με την υποβολή των τιμολογίων και του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου.

Η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης απευθύνεται σε ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες με ποσοστό κυριότητας ίσο με το 50%.

Ανακαίνιση εντός έξι μηνών:

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η ανακαίνιση του ακινήτου πρέπει να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών, προκειμένου να είναι έτοιμο για ενοικίαση.

Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν νοικιαστεί, θα επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το ποσό της προκαταβολής για την ανακαίνιση. Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» παραμένουν εκτός του προγράμματος.